Slobodni vikendi ih koštali posla: U Delta sitiju otpušteno više od 80 radnika

Crnogorskom Ministarstvu ekonomije niko se nije obratio u vezi sa otpuštanjem više od 80 radnika zaposlenih kod zakupaca prostora u šoping molu Delta siti.

Region

Izvor: CDM

Subota, 18.01.2020.

10:28

Slobodni vikendi ih koštali posla: U Delta sitiju otpušteno više od 80 radnika
Foto: Depositphotos/dvrcan

To je za portal CdM potvrdilo crnogorsko Ministarstvo ekonomije.

"Ukoliko je bilo otpuštanja, postavlja se pitanje da li su poslodavci sprovodili proceduru u skladu sa Zakonom o radu, pa eventualno može biti predmet preispitivanja od strane nadležne inspekcije", poručuju iz Ministarstva ekonomije u izjavi za CdM.

Iz kompanije Delta siti koja upravlja istoimenim šoping molom, CdM-u je saopšteno da su za tri meseca koliko se primenjuje Zakon o unutrašnjoj trgovini, zakupci prostora u ovom šoping molu otpustili više od 80 radnika.

"Za period od tri meseca, od kada je ovaj Zakon stupio na snagu, a to je 20. oktobar 2019, gubitak u prometima zakupaca iznosi 18 odsto u odnosu na 2018. Ovo se pre svega odnosi na modnu maloprodaju. Pad nije zabeležen u sektoru prehrane (supermarket). Do sada je preko 80 radnika ostalo bez posla. Ovaj broj će se povećavavati shodno procesu optimizacije radnih mesta, koja je još uvijek u toku", saopšteno je CdM-u iz ove kompanije.

Kako ističu, šoping mol je građanima najatraktvniji i najdostupniji tokom vikenda, kada i sami ne rade, ali ne samo građanima Podgorice već i cele Crne Gore.

"U svim državama regiona i većini evropskih zemalja, šoping molovi su izuzeti iz primene ovog zakona, zbog značaja koji imaju u ekonomskom i socijalnom sistemu", navode u kompaniji Delta siti.

"Povodom saopštenja predstavnika Delta siti da je za ovaj period otpušteno 80 radnika i da se planiraju dalja otpuštanja, ističemo da kao predlagač Zakona pratimo efekte koje je Zakon proizveo i s tim u vezi do sada nismo dobili ni jedno obraćanje u vezi sa otpuštanjem radnika bilo pojedinačno ili od udruženja, odnosno sindikata koji zastupaju prava radnika", tvrde u crnogorskom Ministarstvu ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: