Svet 5

24.03.2024.

11:22

Nema ko drugi: U Nemačkoj studenti voze tramvaje posle predavanja

Transportna kompanija je predala oglas namenjen studentima, kojima nudi da izvan nastave voze tramvaje na pola radnog vremena.

Izvor: Index

Nema ko drugi: U Nemačkoj studenti voze tramvaje posle predavanja
Shutterstock/Tupungato

Podeli:

Benedikt Han, 24-godišnjak koji je seo za upravljačku tablu tramvaja, satima je vešto vozio crvene i bele vagone pre nego što je otišao na nirnberški univerzitet, gde studira socijalni rad. Budući da još uči, Hana je pomno pratio instruktor, a tramvaj kojim je upravljao bio je bez putnika.

Ali, bude li sve u redu, Han će uskoro postati punopravni vozač tramvaja koji će prevoziti ljude po nemačkom gradu Nirnbergu uveče ili vikendima, kada ne mora da pohađa nastavu. Pritisnute ozbiljnim manjkom radne snage, firme za javni prevoz poput nirnberške gradske službe VAG su morale da pronađu nove izvore kako bi povećale broj svojih radnika.

VAG treba godišnje da zapošljava 160 novih vozača kako bi upravljali njegovim tramvajima, autobusima i vozovima u podzemnoj železnici. Za Haralda Rubena, koji je na čelu firminog tima za zapošljavanje i obuku, bilo je jasno da "taj cilj nećemo ostvariti osim ako ne istražimo sve mogućnosti".

Transportna kompanija je predala oglas namenjen studentima, kojima nudi da izvan nastave voze tramvaje na pola radnog vremena. Treba da imaju vozačku dozvolu, budu stariji od 21 godine i "pouzdani i prikladni za vožnju i rad u smenama".

Ozbiljan nedostatak radne snage

Mnogi sektori u Nemačkoj, kao i u drugim evropskim zemljama, suočavaju se s ozbiljnim nedostatkom radne snage, za koji se očekuje da će se pogoršati ako se ne donesu hitne mere. Firme za javni prevoz su upozorile da će možda morati da smanje broj autobusa, tramvaja ili podzemnih vozova s obzirom na to da očekuju da će desetine hiljada radnih mesta u narednim godinama ostati nepopunjena.

Zbog nedostatka radne snage, zaposleni u transportnom sektoru su širom zemlje štrajkovali proteklih nedelja kako bi skrenuli pažnju na svoj položaj, a sindikat Verdi je upozorio na sve gore uslove rada.

Mnoge firme prijavljuju do 20 ili 30 posto nepopunjenih radnih mesta, a manjak doprinosi začaranom krugu u kojem se zaposleni koji preerano rade razboljevaju, što dodatno pogoršava situaciju. Drugi nemački gradovi poput Manhma i Minhena su takođe počeli da traže studente kao potencijalne zaposlene da se nadomesti manjak, prenosi Indeks.

"Stvarno kul"

Han nikada nije mislio da će voziti tramvaj do pre nekoliko nedelja kada je uočio VAG-ov oglas. Odmah se prijavio, rekao je, te postao jedan od petoro primljenih. Sveukupno, VAG je primio 36 prijava.

Odeveni u crvene i plave uniforme firme, novi vozači prolaze ubrzanu četvoronedeljnu obuku koja se održava tokom školskih praznika. Nakon nekoliko sati teorijske nastave, naučnici vežbaju na simulatoru tramvaja pre no što počinju da upravljaju pravim vozilom.

Od njih se očekuje i dodatan samostalan rad kod kuće s obzirom na činjenicu da je obuka ubrzana i traje kao pola regularne. Nakon što položi test vožnje i nakon što ga nekoliko dana bude pratio instruktor, Han će samostalno voziti tramvaj 20 sati nedeljno.

Han, čiji su prethodni poslovi uključivali rad na benzinskoj pumpi, rekao je da ne brine za usklađivanje nastave na fakultetu i posla.

"Da mogu da biram, radije bih vozio tramvaj pre nego idem na fakultet tako da mi se dan završi predavanjima", rekao je, dodavši da želi "takođe da radi u druga doba dana kako bi video različite ljude i situacije". "Moji kolege misle da je to stvarno kul, moja porodica takođe. Nekad će ući u moj tramvaj, to je sigurno", rekao je on.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Svet

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?

Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) nema nameru da ulaže u otvaranje novih fabrika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je ta kompanija za Baha Breaking Nevs, demantujući izveštaj Vol Strit žurnala (WSJ).

14:17

23.9.2024.

1 d

Svet

Evro razočarao

Evro je pao u odnosu na dolar nakon što su danas objavljeni razočaravajući podaci o razvoju privatnog sektora u evrozoni.

16:14

23.9.2024.

23 h

Podeli: