Svet 3

22.03.2024.

14:42

Ukrajinci rešili: Kupuju od komšija

Direktor ukrajinske firme "Energoatom" Petro Kotin izjavio je danas da Ukrajina planira da kupi dva nuklearna reaktora od Bugarske u junu.

Izvor: Tanjug

Ukrajinci rešili: Kupuju od komšija
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Novi reaktori, sa opremom ruskog dizajna, biće ugrađeni u nuklearnoj elektrani Hmeljnicki u zapadnoj Ukrajini, u pokušaju da se nadoknadi gubitak šest reaktora elektrane "Zaporožje" na teritoriji koju je Rusija okupirala, prenosi Rojters.

Ugradnja prvog reaktora biće sprovedena čim oni stignu u junu, a drugog kasnije, kazao je Kotin i dodao da je prva dogovorena cena bila 600 miliona dolara, iako "postoji stalna želja bugarske strane da postigne više koristi za sebe".

Kotin je naveo da "Energoatom" planira da izgradi još dva reaktora po ugledu na američki AP-1000 reaktor.

On je istakao da Ukrajina nije odustala od planova da jednog dana ponovo pokrene nuklearnu elektranu "Zaporožje" i da će, za razliku od Rusije, to i umeti da uradi posle oslobođenja od okupacije.

"Zaporožje" je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: