Svet 30

28.10.2024.

14:49

Postaju svetska sila: Turska predstavila nosač aviona MUGEM FOTO/VIDEO

Turska mornarica je prvi put predstavila model svog budućeg nosača aviona MUGEM na sajmu odbrambene industrije SAHA EXPO 2024, održanom u Istanbulu od 22. do 26. oktobra 2024. godine.

Izvor: B92.net

Postaju svetska sila: Turska predstavila nosač aviona MUGEM FOTO/VIDEO
EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Podeli:

Na tom sajmu je turska mornarica po prvi put predstavila maketu svog budućeg nosača aviona MUGEM.  To je skraćenica od Milli Ucak Gemisi, što znači "nacionalni nosač aviona", naglašavajući ambiciju Turske da razvije nosač bez strane pomoći. Ovaj projekat predstavlja značajnu prekretnicu u tekućim naporima zemlje ka samopouzdanju u sposobnostima pomorske odbrane, piše specijalizovani portal navalnews.

Kako se navodi, faza idejnog dizajna za MUGEM je još uvek u toku, ali turski zvaničnici su jasno stavili do znanja da će nosač biti izgrađen u potpunosti u zemlji, odražavajući rastuću ekspertizu Turske u sektoru pomorske brodogradnje.

Projekat MUGEM je prvi put javno predstavljen u februaru 2024. godine, kada je predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio Kancelariju za projektovanje u istanbulskom mornaričkom brodogradilištu. Od tada, projekat je privukao široku pažnju. U aprilu 2024, novinari su imali obilazak iza scene u brodogradilištu, gde su turski pomorski zvaničnici delili novosti o projektu, uključujući detalje o dizajnu i mogućnostima broda.

Dizajn, oblik trupa i mogućnosti

MUGEM ima optimizovanu formu trupa, razvijenu korišćenjem višedimenzionalnog alata za optimizaciju, koji obezbeđuje odlične pomorske karakteristike, stabilnost i visoku sposobnost manevrisanja. Ove sposobnosti su dokazane kroz interne alate za simulaciju, čineći nosač robusnim sredstvom u različitim uslovima na moru. Dizajn pramca, posebno, donosi smanjenje potrošnje goriva za 1,5% i poboljšava rasipanje podvodne buke, poboljšavajući i efikasnost i operativnu skrivenost plovila.

Nosač će imati tri piste - dve za poletanje i jednu za sletanje. U početku, nosač će biti izgrađen bez katapultnog sistema, umesto toga će se odlučiti za modularni dizajn rampe. Međutim, turski inženjeri već rade na domaćem sistemu katapulta, za koji se očekuje da će u budućnosti zameniti modularnu rampu, dodatno poboljšavajući operativne sposobnosti nosača.

Očekuje se da će na nosaču biti smešteno do 50 aviona, uključujući sisteme s posadom i bez posade. Sadašnjim planom predviđen je prostor za 20 aviona na palubi i 30 u hangaru. Neki od aviona predviđenih za raspoređivanje uključuju pomorsku verziju TAI-jevog lakog jurišnog aviona Huriet, TAI-jev bespilotni mlazni lovac ANKA-III, Bajkarov bespilotni lovac Bajraktar ​​KIZILELMA i TB-3 UCAV. Turski odbrambeni zvaničnici su nagovestili da bi se kapacitet aviona nosača mogao povećati kako projekat bude napredovao, a razgovori sa turskim odbrambenim kompanijama TAI i Bajkar su već u toku.

Naoružanje i odbrana

Radi svojih mogućnosti samoodbrane, MUGEM će biti naoružan sa 32-ćelijskim (8×4) MIDLAS vertikalnim sistemom za lansiranje (VLS) i četiri Gokdeniz sistema za blisku borbu (CIVS). Pored toga, šest Aselsan 25mm STOP daljinskih sistema oružja će obezbediti odbranu iz blizine uglavnom od asimetričnih pretnji.

Tehničke specifikacije

Nosač aviona MUGEM je dizajniran da bude ogromno sredstvo za tursku mornaricu, sa sledećim tehničkim specifikacijama:     Širina: 72 metra
    Gaz: 10,1 metar
    Deplasman: 60.000 tona
    Maksimalna brzina: 25+ čvorova
    Brzina krstarenja: 14 čvorova
    Domet: 10.000 nautičkih milja pri brzini krstarenja
    Pogon: Kombinovani sistem gasne turbine (COGAG) sa četiri gasne turbine LM2500, ukupno 23 MW svaka
    Kapacitet osoblja: Smeštaj za najmanje 800 zaposlenih
    Kapacitet aviona: 50 letelica sa posadom
    Sistem borbenog upravljanja: ADVENT CMS
    Dizajn pramca: 1,5% smanjenje potrošnje goriva i poboljšano rasipanje podvodne buke

Sa rastućom stručnošću zemlje u odbrambenim tehnologijama i njenim fokusom na domaća rešenja, MUGEM je spreman da postane centralna prednost u strategiji pomorske odbrane Turske, piše portal.

Podeli:

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ovo samo Trampu može da padne na pamet

Bivši predsednik Donald Tramp ostao je pri svojoj ideji da se ukine porez na dohodak i zameni carinama u intervjuu s Džoom Roganom, voditeljem jednog od najslušanijih podkasta na svetu.

21:46

26.10.2024.

1 d

Srbija

Vučić: Pravimo megaprojekat!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Mađarska četvrti trgovinski partner naše zemlje sa brojnim zajedničkim projektima, među kojima je i gradnja panonskog koridora za prenos električne energije, koji bi trebalo da se završi do kraja 2028. godine.

10:32

28.10.2024.

6 h

Podeli: