Svet 10

28.10.2024.

21:18

Kopaće se: Amerika odobrila gradnju džinovskog rudnika litijuma

SAD su odobrile izgradnju ogromnog novog rudnika litijuma u ​​Nevadi i proširile poreske olakšice nekim rudarskim kompanijama kao deo strategije za suzbijanje kineske dominacije nad lancima snabdevanja kritičnim mineralima.

Izvor: biznisinfo.ba

Kopaće se: Amerika odobrila gradnju džinovskog rudnika litijuma
EPA-EFE/AARON UFUMELI

Podeli:

Procena je da u jugozapadnom Arkanzasu postoje rezerve litijuma dovoljno da se devet puta zadovolji svetska tražnja za litijumom za automobilske baterije procenjena za 2030. godinu.

Australijski proizvođač Ioner je, kako prenosi "Fajnenšel tajms" (FT), u četvrtak saopštio da je dobio federalnu dozvolu za rudnik litijuma i bora Riolit Ridž, projekat koji bi mogao da proizvede dovoljno litijuma za pogon oko 370.000 električnih vozila godišnje. Srebrno-beli metal je glavni sastojak u proizvodnji punjivih baterija i ključan je za budućnost industrije električnih automobila.

Otvaranje rudnika 2028. godine

Dozvola za rad Rilolit Ridžu je prvo odobrenje za rudnik litijuma koji je izdala administracija Džoa Bajdena, koja je ponudila Ioneru zajam od 700 miliona dolara za pomoć u izgradnji projekta koji bi 2028, kada se završi četvorostruko povećao proizvodnju litijuma u ​​SAD.

Od 2002. godine otvorena su samo tri američka rudnika za kritične minerale, od kojih se nijedan ne nalazi na javnom zemljištu.

Deonice Ioneera su porasle za 15 posto na berzi u Njujorku nakon što je objavljeno da je odobreno otvaranje rudnika.

Zapadne kompanije imaju vrlo oštru konkurenciju u kineskim kada je u pitanju proizvodnja i prerada kritičnih minerala zbog viših troškova, strožije zakonske regulative i kašnjenja zbog pojedinih pravnih problema, prenosi Biznisinfo.ba.

Tiemov cvet heljde

Ionerov projekat naišao je na veliko protivljenje udruženja za zaštitu prirode, koja su upozoravala da bi mogao dovesti do izumiranja ugrožene vrste cveća. Američka regulatorna tela nadležna za izdavanje dozvola saopštila su da su radila sa kompanijom na izmeni projekta i razvoju plana zaštite za Tiemov cvet heljde, što je omogućilo da se posle šestogodišnje provere, nastavi projekat otvaranja rudnika.

Bernard Rou, generalni direktor kompanije Ioner, rekao je da će njihov rudnik u Nevadi pomoći da se prekine oslanjanje američkih kupaca na kineske kompanije, koje kontrolišu više od dve trećine globalnih kapaciteta za preradu litijuma.

"Imamo jedno od najvećih nalazišta litijuma i bora na sveta... U osnovi je rudnik spreman za izgradnju", rekao je on.

Devet puta veće rezerve od svetskih potreba

FT ističe da je u pokušaju da pokrene izgradnju rudnika i prerade Vašington u četvrtak objavio nove smernice koje omogućavaju proizvođačima da traže poreske olakšice za troškove rudarenja i vađenja kritičnih minerala.

Sjedinjenim Američkim Državama, kako navode, ne nedostaje litijuma. Američki geološki zavod saopštio je da je pronašao između pet i 19 miliona tona rezervi litijuma koje se nalaze ispod jugozapadnog Arkanzasa. To je, prema procenama stručnjaka, potencijalno dovoljno da se devet puta zadovolji projektovana svetska potražnja za litijumom za automobilske baterije procenjena za 2030. godinu.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Vučić: Pravimo megaprojekat!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Mađarska četvrti trgovinski partner naše zemlje sa brojnim zajedničkim projektima, među kojima je i gradnja panonskog koridora za prenos električne energije, koji bi trebalo da se završi do kraja 2028. godine.

10:32

28.10.2024.

12 h

Podeli: