Svet 3

26.10.2024.

21:46

Ovo samo Trampu može da padne na pamet

Bivši predsednik Donald Tramp ostao je pri svojoj ideji da se ukine porez na dohodak i zameni carinama u intervjuu s Džoom Roganom, voditeljem jednog od najslušanijih podkasta na svetu.

Izvor: SEEbiz

Ovo samo Trampu može da padne na pamet
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Podeli:

"Jeste li upravo izneli ideju da se rešite poreza na dohodak i zamenite ga carinama?" – upitao je Rogan republikanskog predsedničkog kandidata tokom njihovog trosatnog intervjua. "Jesmo li ozbiljni u vezi s tim?"

"Da, naravno, zašto ne?" Tramp je odgovorio.

“Nećemo dopustiti neprijatelju da uđe i preuzme naše poslove i fabrike i naše radnike i naše porodice, osim ako ne plate visoku cenu. A visoka cena su carine”, dodao je bivši predsednik, prenosi Seebiz.

Centralni deo Trampovog ekonomskog predstavljanja biračima je opsežna poreska revizija koja uključuje predloge za nagrizanje sistema poreza na dohodak i njegovu zamenu tarifnom politikom.

Predložio je ukidanje poreza na dohodak na napojnice, prekovremeni rad i beneficije socijalnog osiguranja, zajedno s obnavljanjem svojih smanjenja poreza iz 2017, koji bi trebalo da isteknu 2025. Takođe je rekao da će razmotriti izuzeće od poreza na dohodak za vatrogasce, policajce, vojno osoblje i veterane.

Samo ukidanje poreza na dohodak od napojnica, prekovremeni rad i socijalno osiguranje koštalo bi procenjenih 2 biliona dolara tokom 10 godina, prema nestranačkom think tanku Tax Foundation. Taj trošak samo raste s dodatkom drugih Trampovih predloga za oslobađanje od poreza.

Tramp svoju viziju agresivne tarifne politike vidi kao način nadoknade tih troškova.

Predložio je carinu od 20% na sav uvoz iz svih zemalja širom sveta, s posebno visokom stopom za kineski uvoz.

Međutim, poreski stručnjaci i ekonomski analitičari ne misle da bi Trampove carine bile odgovarajuća protivteža za uravnoteženje biliona izgubljenih ukidanjem poreza na dohodak.

"Ne bi bilo moguće podići stope carina dovoljno visoko da pokriju bilo koji iznos blizu tog iznosa [prihoda od poreza na dohodak], jer bi uvoz opao kako bi se stope carina povećale", rekao je Garet Votson, viši politički analitičar u Tax Foundation-u.

Votson je dodao da bi Trampove carine verovatno genersiale procenjenih 3,8 biliona dolara prihoda tokom 10 godina u poređenju s 33 biliona dolara koliko bi porez na dohodak pojedinaca doneo u istom razdoblju.

Sve u svemu, Trampov ukupni poreski plan, uključujući carine, povećao bi deficit za 3 triliona dolara tokom decenije.

"Matematika ne ide", rekao je Votson.

Nadalje, Trampove carine plaćali bi američki uvoznici, što bi povećalo troškove proizvođača i moglo rezultirati višim potrošačkim cenama, baš kad je inflacija počela da se hladi.

Zapravo, te bi tarife mogle da zamene porez na dohodak nekom vrstom novog poreza na promet, prebacujući veći poreski teret na pojedince s niskim primanjima.

Potpredsednica Kamala Haris prihvatila je analizu ekonomista o Trampovim carinama kao vlastitu tačku razgovora u kampanji.

"To bi bio porez na promet za američki narod", rekla je demokratska kandidatkinja u intervjuu za MSNBC.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka: Zabrana izdavanja "stanova na dan"

Vlasti španskog grada Malage zabraniće nova kratkoročna turistička iznajmljivanja u 43 gradska naselja, kako bi odgovorile na revolt stanovnika da im turizam, koji je u porastu, podiže cene na tržištu nekretnina.

9:19

25.10.2024.

1 d

Svet

Kupuju 600 krstarećih raketa "taurus"

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus namerava da kupi još 600 krstarećih raketa "taurus", u vezi sa čestim zahtevima Ukrajine da joj se dostave rakete dugog dometa, ali još nije obezbedio finansijska sredstva za to.

18:39

25.10.2024.

1 d

Srbija

Objavljena prosečna plata u Srbiji

Prosečna avgustovska bruto zarada iznosila je 133.591 dinar, dok je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa iznosila 96.649 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

12:59

25.10.2024.

1 d

Podeli: