Svet 1

27.10.2024.

10:04

Ponovo skinuli Apple s trona: Ovo je najvrednija kompanija na svetu

Nvidia je u petak skinula Apple sa trona najvrednije svetske kompanije, nakon rekordnog rasta deonica podstaknutog nezasitnom potražnjom za njenim novim superračunarskim AI čipovima.

Izvor: SEEbiz

Ponovo skinuli Apple s trona: Ovo je najvrednija kompanija na svetu
Shutterstock/FlashMovie

Podeli:

Tržišna kapitalizacija kompanije Nvidia nakratko je dostigla 3,53 triliona dolara, dok je vrednost Apple-a iznosila 3,52 biliona, prema podacima LSEG-a.

U junu je Nvidia nakratko postala najvrednija kompanija na svetu, pre nego što su je pretekli Microsoft i Apple. Tržišna kapitalizacija tehnološkog trija bila je jednaka već nekoliko meseci. Tržišna vrednost Microsofta iznosila je 3,2 biliona dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Deonice Nivide porasle su oko 18 odsto do sada u oktobru, s nizom dobitaka nakon što je OpenAI, kompanija koja stoji iza ChatGPT, najavila krug finansiranja od 6,6 milijardi dolara. Nvidia nudi čipove koji se koriste za treniranje takozvanih temeljnih modela kao što je OpenAI GPT-4.

Deonice kompanije Nvidia dostigle su rekordni nivo u utorak, nadovezujući se na rast od prošle nedelje kada je TSMC, najveći svetski ugovorni proizvođač čipova, objavio rast tromesečne dobiti od 54 odsto koji je nadmašio predviđanja podstaknut velikom potražnjom za čipovima koji se koriste u veštačkoj inteligenciji.

Sledeći veliki test biće kada Nvidia objavi rezultate trećeg kvartala u novembru. Nvidia je u avgustu predvidela prihod od 32,5 milijardi dolara za treće tromesečje, plus ili minus dva odsto, u poređenju s trenutnim prosečnim očekivanjima analitičara od 32,9 milijardi dolara, prema podacima koje je prikupio LSEG.

Analitičar banke Morgan Stanleyj Džosef Mur, rekao je u belešci od 10. oktobra da je i dalje "vrlo optimističan“ u vezi s kompanijom na duži rok, ali nedavni rast "donekle podiže lestvicu zarade“.

Podeli:

Tagovi

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kupuju 600 krstarećih raketa "taurus"

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus namerava da kupi još 600 krstarećih raketa "taurus", u vezi sa čestim zahtevima Ukrajine da joj se dostave rakete dugog dometa, ali još nije obezbedio finansijska sredstva za to.

18:39

25.10.2024.

1 d

Podeli: