Svet 2

26.10.2024.

18:10

Uveli su četvorodnevnu radnu nedelju: Evo kakvi su rezultati

Islandska ekonomija nadmašuje većinu evropskih zemalja nakon uvođenja kraće radne sedmice u celoj zemlji bez smanjenja plata, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak.

Izvor: CNN

Uveli su četvorodnevnu radnu nedelju: Evo kakvi su rezultati
Shutterstock/TippaPatt

Podeli:

Između 2020. i 2022. godine, 51 odsto radnika u zemlji prihvatilo je ponudu kraćeg radnog vremena, uključujući četvorodnevnu nedelju, utvrdila su dva trusta mozgova, rekavši da će ta brojka verovatno biti još veća, prenosi CNN.

Island je prošle godine zabeležio brži ekonomski rast od većine evropskih zemalja, a njegova stopa nezaposlenosti jedna je od najnižih u Evropi, ističu Institut za autonomiju u Ujedinjenom Kraljevstvu i Islandsko udruženje za održivost i demokratiju (Alda).

"Ova studija pokazuje pravu uspešnu priču: kraće radno vreme postalo je široko rasprostranjeno na Islandu… a ekonomija je snažna u nizu pokazatelja", rekao je Gudmundur D. Haraldson, istraživač u Aldi-ju.

U dva velika ispitivanja između 2015. i 2019. godine, zaposleni u javnom sektoru na Islandu radili su 35-36 sati sedmično, bez smanjenja plate. Mnogi učesnici su ranije radili 40 sati sedmično, prenosi Blic, pozivajući se na CNN.

Ispitivanja su uključivala 2.500 ljudi — više od 1 odsto radne populacije Islanda u to vreme — i bila su usmerena na održavanje ili povećanje produktivnosti uz poboljšanje ravnoteže između posla i privatnog života. Istraživači su otkrili da je produktivnost ostala ista ili poboljšana na većini radnih mesta, dok se dobrobit radnika "dramatično" povećala u nizu parametara, od percipiranog stresa i izgaranja do zdravlja i ravnoteže između posla i života.

Ekonomska vitalnost

Godine 2023. islandska ekonomija je porasla 5 odsto, što je stopa rasta koja je druga iza Malte među bogatim evropskim ekonomijama, prema najnovijem svetskom ekonomskom pregledu Međunarodnog monetarnog fonda, objavljenom ranije ove sedmice. To je mnogo više od prosečne stope rasta zemlje od skoro 2 odsto u deceniji između 2006. i 2015. godine.

Međutim, MMF predviđa znatno sporiji rast Islanda u ovoj i narednoj godini.

"Očekuje se da će rast opasti… 2024. zbog daljeg ublažavanja domaće potražnje i usporavanja rasta turističke potrošnje", navodi se u procjenama o ekonomiji koja zavisi od turizma u julu.

Niska stopa nezaposlenosti na Islandu je “snažan pokazatelj vitalnosti ekonomije”, takođe navode Institut za autonomiju i Alda.

Prema Svetskoj ekonomskoj prognozi MMF-a, ta stopa je prošle godine iznosila 3,4 odsto, nešto više od polovine proseka za napredne evropske ekonomije. Ta institucija očekuje da će u ovoj i narednoj godini blago porasti na 3,8 odsto.

Bilo je brojnih eksperimenata sa četvorodnevnom nedeljom širom sveta. Ovo uključuje uspešno ispitivanje 2022. u 33 kompanije, od kojih je većina smještena u Sjedinjenim Državama i Irskoj.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka: Zabrana izdavanja "stanova na dan"

Vlasti španskog grada Malage zabraniće nova kratkoročna turistička iznajmljivanja u 43 gradska naselja, kako bi odgovorile na revolt stanovnika da im turizam, koji je u porastu, podiže cene na tržištu nekretnina.

9:19

25.10.2024.

1 d

Svet

Kupuju 600 krstarećih raketa "taurus"

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus namerava da kupi još 600 krstarećih raketa "taurus", u vezi sa čestim zahtevima Ukrajine da joj se dostave rakete dugog dometa, ali još nije obezbedio finansijska sredstva za to.

18:39

25.10.2024.

1 d

Srbija

Objavljena prosečna plata u Srbiji

Prosečna avgustovska bruto zarada iznosila je 133.591 dinar, dok je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa iznosila 96.649 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

12:59

25.10.2024.

1 d

Podeli: