Svet 0

25.10.2024.

16:34

Velika vest iz Španije: Sud ukinuo zabranu reklamiranja igara na sreću

Vest koja će imati veliki značaj za budućnost marketinga, oglašavanja i igara na sreću širom Evrope dolazi iz Španije.

Izvor: Bankar.me

Velika vest iz Španije: Sud ukinuo zabranu reklamiranja igara na sreću
Shutterstock/Virrage Images

Podeli:

Naime, Vrhovni sud ove zemlje pre nekoliko nedelja ukinuo je ranije donetu zabranu oglašavanja igara na sreću putem TV-a i interneta.

Sud je zaključio da ta zabrana nije imala pravni ni ustavni osnov. Osim toga, sud je regulatoru naložio da pronađe ravnotežu između garantovane slobode poslovanja preduzeća – priređivača i zaštite potrošača – igrača.

Među uklonjenim ograničenjima je i ukidanje ranije postojeće zabrane prisustva poznatih ličnosti (influensera) u reklamama, koju je sud ocijenio kao povredu slobode govora.

Odluka donosi veliku promenu za celu industriju digitalnog marketinga, ukazujući na potrebu proporcionalnog regulisanja poslovnih aktivnosti.

Ključne odluke Vrhovnog suda

Zabrana reklamiranja priređivača igara na sreću proglašena je neustavnom i nezakonitom.

Ograničenje koje je sprečavalo poznate ličnosti da učestvuju u reklamama je ukinuto štiteći načelo slobode govora.

Oglašavanje putem interneta sada će se u Španiji odvijati bez zabrana, u skladu sa najvišim standardima zaštite maloletnika i osetljivih društvenih grupa.

"Odluka – presuda od posebnog je značaja i za Srbiju, jer kao i ostale države kandidati za članstvo mora da usklađuje svoje zakonodavstvo sa EU pravom", piše portal Bankar.me.

Sud je istakao da su ranije zabrane bile bez pravnog osnova, kako na nacionalnom, tako i na nivou EU, te da se regulative moraju uskladiti sa načelima slobode pružanja usluga, bez nepotrebnih ograničenja poslovanja.

Ova odluka ne samo da garantuje slobodu rada za priređivače igara na sreću, već postavlja najviše standarde za buduće regulative u ovoj i sličnim oblastima – u EU i u državama kandidatima za članstvo, piše crnogorski medij.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Povlače čak dva proizvoda: "Ne jedite ih"

U Hrvatskoj su iz prodaje povučeni spanać marke "Natur Pur", zbog utvrđene bakterije salmonela, kao i dimljene roštiljske kobasice "Bebrinka", zbog identifikovanog i neobeleženog alergena soje, saopštio je danas hrvatski Državni inspektorat.

21:17

23.10.2024.

1 d

Srbija

Objavljena prosečna plata u Srbiji

Prosečna avgustovska bruto zarada iznosila je 133.591 dinar, dok je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa iznosila 96.649 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

12:59

25.10.2024.

5 h

Podeli: