Svet 0

25.10.2024.

15:09

Nvidia ima velike planove u Indiji

Nvidia je najavila niz partnerstava sa velikim indijskim kompanijama i lansirala model hindi jezika, jer američka kompanija za proizvodnju čipova želi da poveća poslovanje na jednom od najvećih svetskih tehnoloških tržišta.

Izvor: Biznis.rs

Nvidia ima velike planove u Indiji
Hepha1st0s / Shutterstock.com

Podeli:

Izvršni direktor kompanije Nvidia Džensen Huang (Jensen Huang) govorio je o tehnologiji kompanije i planovima u Indiji na samitu AI u Mumbaiju – događaju kojem su prisustvovali bolivudska superzvezda Aksai Kumar (Akshai Kumar) i najbogatiji čovek Indije Mukeš Ambani (Mukesh Ambani), predsednik Reliance Industries, piše Seebiz.

Među nizom partnerstava najavljenih tom prilikom bio je i dogovor između kompanije Reliance i Nvidije o izgradnji AI infrastrukture u Indiji. Huang je rekao da Nvidia sarađuje sa kompanijama uključujući Yotta i Tata Communications.

Huang je rekao da će Indija do kraja godine imati "20 puta više računara" nego pre nešto više od godinu dana, misleći na računarsku snagu zemlje.

"Indija je nekada bila zemlja koja je proizvodila softver. Indija će u budućnosti izvoziti veštačku inteligenciju", rekao je Huang.

Nvidia je, takođe, najavila Nemotron-4-Mini-Hindi 4B — mali jezički model na hindiju, najrasprostranjenijem od mnogih jezika Indije. Kompanije koje koriste Nvidia hardver mogu da primene ovaj jezički model, dok indijska IT konsultantska kuća Tech Mahindra koristi Nvidijin model za lansiranje sopstvenog hindi AI modela, Project Indus 2.0.

Mali jezički modeli se obučavaju na mnogo kompaktnijim i specifičnijim skupovima podataka u poređenju sa velikim jezičkim modelima, kao što je OpenAI GPT-4.

Nvidia, takođe, radi sa drugim velikim indijskim IT kompanijama kao što su Infosys, Wipro i TCS na obuci oko 500.000 programera za kreiranje i implementaciju AI agenata sa svojim softverom.

Nvidijino povećanje u Indiji dolazi u trenutku kada kompanija želi da pronađe nove regione kako bi podstakla svoje poslovanje, jer meteorski rast koji je doživeo u poslednjih godinu i po počinje da usporava.

U Indiji, premijer Narendra Modi nastoji da privuče velike strane tehnološke kompanije, posebno u industriji poluprovodnika, da poveća ulaganja u zemlju.

Indija želi da se uspostavi kao glavni igrač u industriji poluprovodnika, jer teži samodovoljnosti u proizvodnji. Modi je izneo različite ciljeve za unapređenje sektora poluprovodnika, postavljajući značajan cilj rasta elektronske industrije u zemlji, sa trenutne vrednosti od oko 155 milijardi dolara na 500 milijardi dolara do 2030. godine.

"Indija je veoma, veoma draga globalnoj kompjuterskoj industriji, ona je centralna za IT industriju", rekao je Huang.

Ambanijevo prisustvo na Nvidijinom događaju, takođe, je naglasilo ambiciju njegovog konglomerata da postane vodeći igrač veštačke inteligencije u Indiji. Reliance Jio, telekomunikaciona kompanija pod Ambanijevom Reliance Industries, koja je tek nastala pre manje od jedne decenije, sada je najveći indijski provajder mobilnih usluga.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Povlače čak dva proizvoda: "Ne jedite ih"

U Hrvatskoj su iz prodaje povučeni spanać marke "Natur Pur", zbog utvrđene bakterije salmonela, kao i dimljene roštiljske kobasice "Bebrinka", zbog identifikovanog i neobeleženog alergena soje, saopštio je danas hrvatski Državni inspektorat.

21:17

23.10.2024.

1 d

Srbija

Objavljena prosečna plata u Srbiji

Prosečna avgustovska bruto zarada iznosila je 133.591 dinar, dok je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa iznosila 96.649 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

12:59

25.10.2024.

4 h

Podeli: