Svet 2

25.10.2024.

18:04

Banka Rusije povećala kamatnu stopu

Centralna Banka Rusije (BR) objavila je danas da je odlučila da poveća referentnu kamatnu stopu za 200 baznih poena, sa 19 na 21 odsto. Inflacija je znatno iznad julske prognoze Banke Rusije, a inflatorna očekivanja i nadalje rastu, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Banka Rusije povećala kamatnu stopu
Dmitri Kalvan Shutterstock

Podeli:

Rast domaće tražnje značajno nadmašuje mogućnosti proširenja ponude roba i usluga, a dodatna fiskalna potrošnja i povezano povećanje deficita ruskog federalnog budžeta u 2024. imaju proinflatorne efekte.

Kako se navodi, potrebno je dodatno pooštravanje monetarne politike da bi inflacija u Rusiji ponovo počela da opada, tako da banka ne isključuje dalje povećanje kamatne stope na predstojećem sastanku o monetarnoj politici.

Prema prognozi banke, inflacija u Rusiji će sledeće godine biti u rasponu između 4,5 i pet odsto, a u budućnosti će pasti na četiri odsto.

Sledeći sastanak Banke Rusije o monetarnoj politici će biti održan 20. decembra, navodi se na veb stranici te institucije.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Povlače čak dva proizvoda: "Ne jedite ih"

U Hrvatskoj su iz prodaje povučeni spanać marke "Natur Pur", zbog utvrđene bakterije salmonela, kao i dimljene roštiljske kobasice "Bebrinka", zbog identifikovanog i neobeleženog alergena soje, saopštio je danas hrvatski Državni inspektorat.

21:17

23.10.2024.

1 d

Srbija

Objavljena prosečna plata u Srbiji

Prosečna avgustovska bruto zarada iznosila je 133.591 dinar, dok je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa iznosila 96.649 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

12:59

25.10.2024.

7 h

Svet

Doneta odluka: Zabrana izdavanja "stanova na dan"

Vlasti španskog grada Malage zabraniće nova kratkoročna turistička iznajmljivanja u 43 gradska naselja, kako bi odgovorile na revolt stanovnika da im turizam, koji je u porastu, podiže cene na tržištu nekretnina.

9:19

25.10.2024.

11 h

Podeli: