Svet 0

25.10.2024.

20:06

Bankrotirao japanski proizvođač televizora

Japanska elektronska kompanija "Funai", sa sedištem u Osaki, najbolje poznata po proizvodnji televizora, dobila je dozvolu vlasti da započne sa sprovođenem procedure bankrota.

Izvor: RTS/Ilja Musulin, dopisnik RTS-a iz Istočne Azije

Bankrotirao japanski proizvođač televizora
Shutterstock/Gorodenkoff

Podeli:

"Funai", iako ne poznat koliko veći japanski takmaci kao što su "Panasonik", "Soni" ili "Šarp", proteklih godina je izgradio sebi nišu na tržištu tv aparata kao snabdevač velikih, jeftinih prodajnih lanaca: američkog "Volmarta" i japanske "Jamade".

U Zemlji izlazećeg sunca pred epidemiju koronavirusa, na tržištu TV uređaja imao je  udeo od sedam i po odsto.

Međutim, poslednjih godina oštra konkurencija južnokorejskih, a naročito kineskih proizvođača "Hajsens" i "TCL Teknolodži", ugrozila je njegov položaj kao jednog od najjeftinijih proizvođača televizora na japanskom tržištu.

Kompanija "Funai" osnovana je 1961. godine a, prodajno, njena najbolja godina bila je fiskalna 2006, kada je ostvarila 3,4 tri milijarde dolara prihoda od prodaje.

Izraženo u američkim dolarima, njen dug sada iznosi oko tri milijarde.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Objavljena prosečna plata u Srbiji

Prosečna avgustovska bruto zarada iznosila je 133.591 dinar, dok je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa iznosila 96.649 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

12:59

25.10.2024.

9 h

Svet

Doneta odluka: Zabrana izdavanja "stanova na dan"

Vlasti španskog grada Malage zabraniće nova kratkoročna turistička iznajmljivanja u 43 gradska naselja, kako bi odgovorile na revolt stanovnika da im turizam, koji je u porastu, podiže cene na tržištu nekretnina.

9:19

25.10.2024.

13 h

Svet

Kupuju 600 krstarećih raketa "taurus"

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus namerava da kupi još 600 krstarećih raketa "taurus", u vezi sa čestim zahtevima Ukrajine da joj se dostave rakete dugog dometa, ali još nije obezbedio finansijska sredstva za to.

18:39

25.10.2024.

3 h

Podeli: