Svet 0

25.10.2024.

13:37

Porasle pozajmice banaka domaćinstvima u evrozoni

U evrozoni je u septembru primećen ubrzan godišnji rast bankarskih kredita za domaćinstva, pokazuje danas objavljeni izveštaj Evropske centralne banke (ECB) o monetarnim kretanjima u prošlom mesecu.

Izvor: Tanjug

Porasle pozajmice banaka domaćinstvima u evrozoni
Shutterstock/Zivica Kerkez

Podeli:

Pozajmice banaka domaćinstvima u evrozoni u septembru su porasle za 0,7 odsto međugodišnje, ubrzavši u odnosu na avgustovskih 0,6 odsto.

U pitanju je najbrži međugodišnji rast kredita za domaćinstva evrozone od oktobra 2023. godine. Ukupna vrednost kredita za kompanije u evrozoni je u septembru porasla za 1,1 odsto međugodišnje, ubrzavši u odnosu na avgustovskih rast od 0,8 odsto, navodi ECB.

Kako se navodi, ukupna vrednost kredita za privatni sektor je porasla za 1,6 odsto međugodišnje. Vrednost monetarnog agregata M3 ukupnih likvidnih sredstava evrozone je u septembru porasla za 3,2 odsto međugodišnje, a vrednost užeg monetarnog agregata M1, koji obuhvata novac u opticaju i prekonoćne depozite, pala je za 1,2 odsto u odnosu na isti mesec lane.

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Povlače čak dva proizvoda: "Ne jedite ih"

U Hrvatskoj su iz prodaje povučeni spanać marke "Natur Pur", zbog utvrđene bakterije salmonela, kao i dimljene roštiljske kobasice "Bebrinka", zbog identifikovanog i neobeleženog alergena soje, saopštio je danas hrvatski Državni inspektorat.

21:17

23.10.2024.

1 d

Podeli: