Svet 0

25.10.2024.

12:10

"Očekujemo nižu inflaciju"

Potrošači u evrozoni očekuju da će prosečna inflacija u narednih 12 meseci iznositi 2,4 odsto, što predstavlja pad u odnosu na 2,7 odsto iz prethodne avgustovske ankete, zaključak je istraživanja Evropske centralne banke (ECB) za septembar.

Izvor: Tanjug

"Očekujemo nižu inflaciju"
shutterstock, Tero Vesalainen

Podeli:

Inflatorna očekivanja građana evrozone za narednih godinu dana su sada najniža od septembra 2021.

Kako se navodi, inflatorna očekivanja za naredne tri godine su takođe niža nego prošlog meseca pošto potrošači navode da očekuju inflaciju od 2,1 odsto, manje u odnosu na avgust kada su predviđali prosečnu inflaciju od 2,3 odsto u narednih 36 meseci.

Potrošači očekuju da će ekonomski pad u narednih 12 meseci iznositi 0,9 odsto, što je isto kao u avgustu. Anketirani građani takođe smatraju da će njihov nominalni prihod u sledećih 12 meseci porasti za 1,3 odsto, dakle sporijim tempom od stope rasta inflacije.

Istraživanje je obavljeno onlajn na uzorku od oko 19.000 odraslih potrošača iz 11 zemalja evrozone, konkretno u Belgiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Irskoj, Grčkoj, Austriji, Portugaliji i Finskoj, navodi se na sajtu Evropske centralne banke.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Povlače čak dva proizvoda: "Ne jedite ih"

U Hrvatskoj su iz prodaje povučeni spanać marke "Natur Pur", zbog utvrđene bakterije salmonela, kao i dimljene roštiljske kobasice "Bebrinka", zbog identifikovanog i neobeleženog alergena soje, saopštio je danas hrvatski Državni inspektorat.

21:17

23.10.2024.

1 d

Podeli: