Svet 0

24.10.2024.

20:38

Putin otkrio: BRIKS nema ovaj cilj

BRIKS nema za cilj stvaranje posebnog platnog sistema, nego zemlje članice razvijaju saradnju kada je u pitanju prekogranično plaćanje, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: Tanjug

Putin otkrio: BRIKS nema ovaj cilj
EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Podeli:

Putin je naglasio da zemlje BRIKS-a shvataju da je problem plaćanja jedna od glavnih prepreka saradnji unutar bloka, ali će zemlje članice koristiti postojeće sisteme da ih zaobiđu, prenosi Rojters.

Kako se navodi, države BRIKS-a su posvećene jačanju saradnje u finansijskom sektoru, razvoju međubankarske komunikacije, stvaranju uslova za obračune u nacionalnim valutama.

''Države BRIKS-a su posvećene produbljivanju partnerstva u finansijskom sektoru. Nastavićemo da jačamo međubankarsku komunikaciju i stvaramo mehanizme za međusobna poravnanja u nacionalnim valutama koji su nezavisni od eksternih rizika", istakao je ruski lider.

Trgovina u lokalnim valutama i neometane prekogranične isplate ojačaće ekonomsku saradnju zemalja BRIKS-a, rečeno je na samitu u Kazanju.

Na samitu je takođe predloženo da se Brazilu produži predsedavanje Novom razvojnom bankom, pišu RIA Novosti.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Povlače čak dva proizvoda: "Ne jedite ih"

U Hrvatskoj su iz prodaje povučeni spanać marke "Natur Pur", zbog utvrđene bakterije salmonela, kao i dimljene roštiljske kobasice "Bebrinka", zbog identifikovanog i neobeleženog alergena soje, saopštio je danas hrvatski Državni inspektorat.

21:17

23.10.2024.

1 d

Podeli: