Svet 0

24.10.2024.

19:46

PPF prodao 50 odsto akcije: Partnerstvo sa e&, globalnom tehnološkom grupom

PPF Grupa ("PPF") uspešno je zaključila prethodno najavljenu prodaju 50 odsto plus jedne akcije u PPF Telekom Grupi ("PPF Telecom") u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj, kompaniji Emirates Telecommunication Group ("e&").

Izvor: B92.net

PPF prodao 50 odsto akcije: Partnerstvo sa e&, globalnom tehnološkom grupom
T. Schneider/Shutterstock

Podeli:

Zatvaranjem transakcije formirana je e& PPF Telekom Grupa ("e& PPF Telecom"), sa ciljem da se stvori značajan igrač u sektoru telekomunikacija širom Centralne i Istočne Evrope (CIE).

Vrednost transakcije iznosi 2,15 milijardi evra, uz mogućnost isplate dodatnih do 350 miliona evra. Formiranje partnerstva dogovoreno je u avgustu 2023. godine i zaključenje dolazi nakon uobičajenih, regulatornih odobrenja.

Generalni direktor PPF Grupe, Jiří Šmejc, komentarišući formiranje e& PPF Telekoma, izjavio je: "Poželeo bih dobrodošlicu e& kao partneru u telekomunikacionom sektoru Centralno Istočne Evrope. Zajedno smo oformili platformu za stvaranje vrednosti na tržištu telekomunikacija koje se brzo razvija. Naše partnerstvo potvrđuje PPF-ovu stručnost u ovoj industriji, kao i naše poznavanje lokalnih tržišta. Telekomunikacioni timovi koristiće prednosti veličine poslovanja i tehnološkog znanja e&, što će nam omogućiti da ostvarimo ambicije za dalji rast. Od početka naših razgovora do zaključenja ove izuzetno složene transakcije, prošlo je više od godinu i po dana. Zaista smo zadovoljni rezultatom i zahvaljujem se svima na odlično urađenom poslu."

Jiří Šmejc istakao je da će telekomunikacione kompanije PPF-a u Češkoj ostati van e& PPF Telekoma i da će biti u potpunom vlasništvu PPF Grupe, u skladu sa planovima za nastavak sinergija među kompanijama orijentisanim na potrošače u Češkoj.

Hatem Dovidar, generalni direktor e& Grupe, izjavio je: "Zaključenje naše partnerske saradnje sa PPF Telekom Grupom predstavlja važan korak za e&. Od sada smo u telekomunikacionom sektoru prisutni u 20 zemalja, a ukupno poslovanje e& proširili na 38 zemalja Bliskog istoka, Azije, Afrike, i Centralne i Istočne Evrope. Regionalna stručnost PPF Telekoma i globalne mogućnosti e& stvaraju jaku osnovu za rast i inovacije na ovim dinamičnim tržištima. Želimo da zajedno pružimo dodatnu vrednost našim korisnicima kroz savremene digitalne usluge. Zadovoljstvo mi je da poželim dobrodošlicu Balešu Šarmi i njegovom talentovanom timu u e& porodicu. Duboko razumevanje lokalnih tržišta biće od neprocenjive vrednosti dok napredujemo kroz novo poglavlje."

Baleš Šarma, generalni direktor PPF Telekom Grupe, i njegov menadžerski tim zadržaće svoje pozicije u e& PPF Telekom Grupi, sa ciljem da se osigura kontinuitet poslovanja.

"Današnji dan predstavlja prekretnicu, ne samo za e& PPF Telekom, već i za sektor telekomunikacija u regionu. Kao rezultat ovog partnerstva, naši korisnici će dobiti još bolje usluge, uključujući pristup e& portfoliju proizvoda, kao i povoljnije ponude za međunarodni roaming. Za naše zaposlene, partnerstvo otvara nove prilike za učenje i razvoj karijere, zahvaljujući globalnom prisustvu e&", izjavio je Baleš Šarma.

Kompanije PPF Telekoma u Češkoj – O2 Češka a.s. ("O2 CZ") i CETIN a.s. ("CETIN Češka") isključene su iz novoformirane e& PPF Telekom Grupe. PPF zadržava 100 odsto vlasništva nad O2 Češka i svoj trenutni udeo u CETIN Češka. Pored toga, subjekat u vlasništvu PPF-a kupiće 30 odsto CETIN Grupe, holding kompanije za CETIN Češka, od Roanoke Investment Pte Ltd, nominovanog investicionog vozila GIC Special Investments Pte Ltd. Nakon završetka akvizicije, PPF će postati jedini vlasnik CETIN Češka.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Povlače čak dva proizvoda: "Ne jedite ih"

U Hrvatskoj su iz prodaje povučeni spanać marke "Natur Pur", zbog utvrđene bakterije salmonela, kao i dimljene roštiljske kobasice "Bebrinka", zbog identifikovanog i neobeleženog alergena soje, saopštio je danas hrvatski Državni inspektorat.

21:17

23.10.2024.

1 d

Podeli: