Svet 0

24.10.2024.

17:52

Šefica MMF-a: Većinu zemalja sveta očekuje "meko sletanje"

Globalna ekonomija se drži veoma dobro, ali preti joj opasnost u vidu visokih dugova i niskog rasta, izjavila je danas direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva u Vašingtonu.

Izvor: Tanjug

Šefica MMF-a: Većinu zemalja sveta očekuje "meko sletanje"
EPA-EFE/ANNABELLE GORDON

Podeli:

U tom slučaju bi se svet suočio sa periodom niskih zarada, broj radnih mesta bi bio manji, a vlade bi imale manje stredstava za potrošnju i investicije.

Prema njenim rečima, većinu zemalja sveta očekuje takozvano "meko sletanje", odnosno spuštanje stope inflacije bez pada u recesiju, ali većina ljudi je i dalje nesigurna povodom svojih ekonomskih perspektiva.

Georgijeva je navela da je aktuelni program MMF-a usmeren upravo na pomenuta dva problema, odnosno želi da osigura "meko sletanje" u državama bez negativnih posledica na tržište rada i istovremeno prekine spiralu visokog duga i niskog rasta.

Govoreći o Kini, predsednica MMF je rekla da bi ekonomski rast ove zemlje mogao da uspori ispod četiri odsto ako ne sprovede reforme koje bi podstakle domaću potrošnju, a posebnu pažnju treba usmeriti na sektor nekretnina.

Kristalina Georgeva je održala govor u okviru godišnje skupa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupe Svetske banke u Vašingtonu koji je počeo u ponedeljak i traje do 26. oktobra.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: