Svet 1

24.10.2024.

12:50

Nemačka i dalje u crvenom

Ekonomska aktivnost u privatnom sektoru Nemačke i dalje je u padu, ali rezultati su bolji u odnosu na prošli mesec i na očekivanja stručnjaka, zaključak je danas objavljenog izveštaja agencije Markit ekonomiks.

Izvor: Tanjug

Nemačka i dalje u crvenom
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Podeli:

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u Nemačkoj je, prema prvoj preliminarnoj proceni, u oktobru porastao sa septembarskih 47,5 na 48,4 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 poena pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti. Indeks menadžera nabavke u sektoru usluga je u oktobru porastao sa septembarskih 50,6 na 51,4 poena, a PMI u nemačkom sektoru proizvodnje sa 41,3 poena na 42,4 poena.

"Početak četvrtog kvartala je bolji nego što se očekivalo", rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubia.

Prema njegovom mišljenju, ohrabrujuće je to što je uslužna aktivnost rasla bržim tempom nego u septembru. On je dodao da će proizvodnja u Nemačkoj verovatno biti u recesiji i u četvrtom kvartalu 2024, ali mogla bi da sledeću godinu započne na čvršćim osnovama.

Nemačka, najveća privreda Evrozone, stagniraće na kraju ove godine i sledeće godine porasti za 0,8 odsto, navodi se u najnovijoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: