Svet 1

24.10.2024.

9:33

Evo ko se opario i zašto: Njihove banke su najprofitabilnije u Evrozoni

Konsultantska firma McKinsey objavila je podatke o profitabilnosti banaka u Evrozoni koji su pokazali da su banke u Austriji uverljivo vodeće na tržištu kada je reč o zarađenom novcu.

Izvor: SEEbiz

Evo ko se opario i zašto: Njihove banke su najprofitabilnije u Evrozoni
Shutterstock/Anton_AV

Podeli:

Kako prenose austrijski mediji, pozivajući se na izveštaj te konsultantske kuće, banke u Austriji su u protekle dve godine ostvarile rekordnu dobit od 14,1 milijardu evra.

"To ne samo da odgovara porastu od 38 posto u odnosu na 2023. godinu, već su domaće kreditne institucije takođe osigurale vodeću poziciju u pogledu svoje moći zarade u poređenju s bankama u drugim zemljama", piše Der Standard, prenosi SEEbiz.

Shodno tome, povrat na kapital u Austriji iznosi 7,2 posto, što je dvostruko više od proseka Evrozone.

Glavni ekonomista sindikalnog zavoda Momentum Oliver Picek istakao je vrlo visok udeo varijabilnih kredita za stanovništvo u ovoj zemlji, koji iznosi čak 47 posto.

"Upravo zato što su varijabilni, krediti rastu brže od fiksnih i finansijskim institucijama donose više prihoda", rekao je.

Osim toga, domaće austrijske banke najviše su korigovale pasivne kamate, što takođe objašnjava visoke zarade.

"Osim toga, banke su mogle da deponuju višak kapitala bez rizika kod Evropske centralne banke po atraktivnim kamatama na depozite. Iz toga dolazi nekoliko milijardi evra bankarske dobiti", objasnio je.

Pomenuo je i kako su banke u Austriji profitirale od inflacijske krize.

"Austrijske finansijske institucije zabeležile su dodatnih 3,4 milijarde evra dobiti u prvom tromesečju 2024. godine, što je 100 miliona više nego u istom razdoblju prošle godine", rekao je.

Na sve je uticalo smanjenje troškova, koje se prvenstveno ogleda u smanjenju personalnih usluga za klijente.

Prema podacima austrijske nacionalne banke, u 2010. godini postojale su 843 kreditne institucije s 4.176 poslovnica. Trenutno u Austriji postoje 472 banke s 3.195 poslovnica.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: