Svet 0

24.10.2024.

8:42

Štrajk se nastavlja: Radnici odbili povećanje plata

Fabrički radnici kompanije Boeing odbacili su najnoviju ponudu kompanije za ugovor, onu koja bi povećala njihove plate za 35 odsto tokom četiri godine.

Izvor: B92.net/biznis.rs

Štrajk se nastavlja: Radnici odbili povećanje plata
EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Podeli:

U umesto toga su izabrali da produže šestonedeljni štrajk koji je osakatio proizvodnju.

Članovi Međunarodnog udruženja mašinista i radnika u vazduhoplovstvu glasali su sa 64 procenta protiv novog ugovora o radu, a odbijanje se pokazalo kao još jedan veliki poraz za kompaniju koja je u sredu prijavila gubitak u trećem kvartalu od više od 6 milijardi dolara.

Radnici Boeinga rekli su za Asošijeted pres da je „tačka problema“ bilo odbijanje kompanije da obnovi tradicionalni penzioni plan koji je odbačen pre deceniju. Otprilike 33.000 radnika napustilo je posao 13. septembra, prvobitno tražeći povećanje plata od 40%.

Boing u gubicima

Kompanija Boeing izvestila je o ogromnim kvartalnim gubicima u sredu, dok je novi generalni direktor Keli Ortberg priznao da će "trebati vremena da se Boeing vrati na svoj stari put".

"U budućnosti ćemo se fokusirati na temeljnu promenu kulture, stabilizaciju poslovanja i poboljšanje izvršenja programa", rekao je Ortberg, koji je preuzeo kontrolu nad kompanijom u avgustu, mesec dana pre početka štrajka 33.000 članova Međunarodnog udruženja mašinista (IAM).

Neto gubitak kompanije porastao je na 6,2 milijarde dolara, sa 1,6 milijardi dolara godinu dana ranije, a gubitak iz poslovanja komercijalnih aviona iznosio je četiri milijarde dolara. Taj sektor je najviše pogođen, ali štrajk je uticao samo na poslednje dve nedelje tromesečnog perioda.

Boeing je takođe prijavio operativni gubitak od 2,4 milijarde dolara u svom svemirskom i odbrambenom sektoru, koji nije pogođen štrajkom. Boeing takođe preuzima trošak od dve milijarde dolara zbog problema sa nekoliko odbrambenih i svemirskih programa, uključujući svemirsku letelicu Starliner.

Štrajk je gotovo potpuno zaustavio proizvodnju komercijalnih aviona kompanije. Standard & Poor’s razmatra mogućnost snižavanja kreditnog rejtinga Boeinga na nivo „junk“ prvi put u istoriji kompanije, procenjujući da štrajk košta Boeing dodatnih milijardu dolara mesečno.

Moguće je da će štrajk uskoro biti okončan, jer članovi IAM glasaju o najnovijoj ponudi kompanije. Ukoliko budu prihvatili ponudu, mogli bi da se vrate na posao već u petak.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: