Svet 3

23.10.2024.

19:43

"Indija i Kina igraju ključnu ulogu": Šta će biti sa dolarom?

Tvorac naziva grupe BRIKS, bivši ekonomista firme Goldman Saks, Džim O'Nil, izjavio je da je ideja o istiskivanju američkog dolara bajka, sve dok su Indija i Kina toliko podeljene i odbijaju da sarađuju po pitanju trgovine.

Izvor: Tanjug

"Indija i Kina igraju ključnu ulogu": Šta će biti sa dolarom?
Shutterstock/Deacons docs

Podeli:

On je 2001. stvorio termin BRIKS u izveštaju u kojem je naglašen masivni rast potencijala Brazila, Rusije, Indije i Kine, kao i potreba da se reformiše globalno upravljanje kako bi i ove zemlje bile obuhvaćene, preneo je Rojters.

"Ideja da BRIKS može biti neki autentični globalni ekonomski klub je očigledno u domenu bajki, na isti način na koji grupa G7 to može biti", kazao je O'Nil i dodao da je vrlo uznemirujuće to što BRIKS vidi sebe kao neku globalnu alternativu, jer to očito nije izvodljivo.

Prema njegovim rečima samit BRIKS mu liči na simboličko godišnje okupljanje na kojem važne zemlje u razvoju, posebno one koje su bučne kao Rusija, ali i Kina, mogu da se sastanu i istaknu kako je dobro biti deo nečega što ne uključuje SAD, kao i da globalni sistem upravljanja nije dovoljno dobar.

Prema njegovim rečima, grupa BRIKS je postigla veoma malo u proteklih 15 godina, a nije moguće rešiti istinski globalna pitanja bez SAD i Evrope, kao što nije moguće za Zapad da reši ista ta pitanja bez Kine, Indije, i u manjoj meri, Rusije i Brazila.

Ova grupa sada pokriva 45 odsto svetske populacije, kao i 35 odsto svetske ekonomije, iako Kina čini više od polovine njene ekonomske moći, navodi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je otvorio samit u Kazanju, naveo je da sve više zemalja želi da se priključi BRIKS-u, a O'Nil kaže da će to još u većoj meri otežati da ova organizacija postigne bilo šta. On je dodao da se o nalaženju alternative za dolar priča otkako se on bavi finansijama, ali da nijedna zemlja koja ima potencijal da to izvede nije učinila ništa ozbiljno u tom smislu.

Prema rečima O'Nila, bilo kakva valuta BRIKS-a zavisila bi u velikoj meri od Kine, dok Rusija i Brazil ne bi bili važan deo toga.

"Ako zaista žele da budu ozbiljni oko ekonomskih pitanja, zašto istinski ne slede uzajamnu trgovinu koja bi bila zasnovana na manjim tarifama", upitao se on i zaključio da bi dve zemlje koje su stvarno bitne, Kina i Indija trebalo da pokušaju da se dogovore oko toga, umesto da sve vreme nastoje da se konfrontiraju.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

23 h

Podeli: