Svet 6

23.10.2024.

15:51

Nakon 30 godina – Rusi, gotovo je

Vlada Litvanije danas je odobrila raskid ugovora o trgovačkom pomorstvu sa Rusijom koji je potpisan pre tri decenije, prenosi agencija BNS.

Izvor: Tanjug

Nakon 30 godina – Rusi, gotovo je
EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija smatra da sporazum nije više relevantan za Litvaniju, štaviše, misli da je nemoguć pošto je svaka saradnja te baltičke zemlje sa Rusijom prestala zbog rata u Ukrajini.

S obzirom na geopolitičku situaciju, kao i na činjenicu da je prekogranična trgovinsko-ekonomska saradnja potpuno obustavljena i nemoguća, preporučljivo je otkazati sporazum, navodi se u saopštenju litvanskog ministarstva.

Sporazum, potpisan u novembru 1993. godine, predviđa da će Litvanija i Rusija na svaki mogući način doprineti slobodi pomorske plovidbe, prenosi agencija Interfaks.

Pored toga, pomenuti ugovor je regulisao je odnose u transportu robe pomorskim putem, saradnju između brodarskih kompanija i organizacija, kao i carinske procedure u lukama, priznavanje dokumenata, pomoć u slučaju katastrofe, a posadama iz ovih zemalja dozvoljavao da pristanu na obalama druge države bez vize.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

20 h

Podeli: