Svet 2

23.10.2024.

22:46

Putin hoće da BRIKS osnuje svoju berzu žita i platformu za dijamante

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je danas na samitu zemalja BRIKS-a u Kazanju da ova ogranizacija osnuje sopstvenu berzu žita i posebnu platformu za plemenite metale i dijamante.

Izvor: Tanjug

Putin hoće da BRIKS osnuje svoju berzu žita i platformu za dijamante
EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Podeli:

"Sprovođenje ove inicijative će pomoći (BRIKS-u) da zaštiti nacionalna tržišta od negativnog spoljnog mešanja, špekulacija i pokušaja da se izazove veštačka nestašica hrane", rekao je ruski lider, prenosi RIA Novosti.

Prema rečima predsednika Rusije, Moskva se zalaže i za stvaranje nove investicione platforme BRIKS-a, koja bi postala sredstvo za podršku nacionalnim ekonomijama i istovremeno obezbedila finansijska sredstva za zemlje globalnog Juga i Istoka.

Udeo zemalja BRIKS-a u svetskoj ekonomiji po paritetu kupovne moći premašuje udeo zemalja G7, rekao je Vladimir Putin.

Ruski lider je naveo da se svetska trgovina i globalna ekonomija značajno menjaju, pri čemu se centri aktivnosti pomeraju ka tržištima u razvoju. Formira se multipolarni model, koji pokreće novi talas rasta, pre svega zbog globalnog Juga i Istoka, kao i naravno zbog država BRIKS-a, dodao je predsednik Rusije.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: