Svet 1

23.10.2024.

13:16

"Na spisku je 13 zemalja"

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je na sednici BRIKS-a u užem formatu da se oformi spisak zemalja-partnera BRIKS-a i da se to unese u završnu deklaraciju Samita.

Izvor: Sputnjik

"Na spisku je 13 zemalja"
Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

Pored toga, Putinov pomoćnik Jurij Ušakov je rekao i da je u okviru BRIKS-a postignut dogovor o kriterijumima za državu-partnera. Dalje proširenje organizacije odvijaće se u skladu s tim, naveo je on.

Prema rečima Ušakova, usaglašen je spisak od 13 država, ali on još nije objavljen.

Govoreći o proširenju BRIKS-a, ruski predsednik je rekao da ne bi bilo ispravno ignorisati izvanredno interesovanje zemalja Globalnog juga i istoka.

Pored toga, Putin je konstatovao da Rusija nastoji da ojača autoritet BRIKS-a u svetu i da se usredsredi na rešavanje globalnih i lokalnih problema.

On je konstatovao da BRIKS ima veliki autoritet i uticaj u međunarodnoj areni i predložio da se na sednici u uskom formatu razmotre globalna pitanja i regionalni sukobi.

"Zemlje BRIKS-a imaju ogroman ekonomski, naučni, demografski i politički potencijal", naglasio je Putin i ukazao da se u multipolarnom svetu dešavaju kardinalne promene.

"Zemlje BRIKS-a na delu, a ne na rečima, pokazuju da preuzimaju odgovornost za situaciju u svetu", istakao je ruski predsednik.

Putin je, pored toga, nazvao tri glavna pravca saradnje zemalja BRIKS-a, istakavši rad na integraciji novih zemalja učesnica u aktivnosti organizacije.

"Na sve načine smo doprineli produbljivanju višestrane saradnje naših država u tri glavne oblasti: politici i bezbednosti, ekonomiji i finansijama, kulturnim i humanitarnim kontaktima", naglasio je šef ruske države tokom sednice.

Putin je naglasio da se mnogo radi na obezbeđivanju nesmetane i što potpunije integracije novih zemalja učesnica u rad asocijacije.

Samit BRIKS-a u Kazanju održava se od 22. do 24. oktobra. Kako je rekao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, na Samitu učestvuju predstavnici 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou, a takođe i rukovodioci šest međunarodnih organizacija.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

22 h

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

17 h

Podeli: