Svet 1

23.10.2024.

11:19

Bundesbanka: Drastičan pad, Nemačka izgubila korak

Direktne strane investicije u Nemačku drastično su opale.

Izvor: dpa

Bundesbanka: Drastičan pad, Nemačka izgubila korak
Shutterstock/Natanael Ginting

Podeli:

Nemačka je izgubila korak u poređenju sa evropskim konkurentima poput Francuske ili Španije, navodi se u stručnom članku koji je unapred objavljen na osnovu izveštaja Bundesbanke, prenosi dpa.

"Dodatnog kapitala iz drugih zemalja Evrozone od kraja 2021. jedva da je bilo", napisali su autori. Prilivi iz zemalja van Evrozone i dalje su u plusu, "ali su se u poređenju sa godinama između kraja 2019. i kraja 2021. značajno smanjili".

Dok su strane kompanije 2020. i 2021. zajedno investirale nešto više od 100 milijardi evra kapitala u Nemačku, od tada do sredine ove godine uloženo je svega 62 milijarde evra.

"Zaista, 2022. može se uočiti statistički značajan prekid trenda, koji je doveo do prilično manjeg priliva direktnih investicija u Nemačku", navela je Bundesbanka.

Istovremeno, ističe se da nema naznaka "potpunog povlačenja međunarodnih investitora".

Dok su direktni investitori iz SAD i Holandije "i pre i posle ovog prekida trenda" igrali ključnu ulogu, prilivi sredstava iz Ujedinjenog Kraljevstva su tokom poslednje dve i po godine značajno opali.

Prema Bundesbanci, jedan od razloga za to možda je i Bregzit, istupanje Britanije iz Evropske unije u januaru 2020.

Razlozi za opadanje priliva direktnih investicija u Nemačku još se ne mogu sa sigurnošću utvrditi.

"Međutim, kao i kod nemačkih direktnih investicija u inostranstvu, visoke cene energije u Nemačkoj mogle bi igrati ulogu."

Takođe, konkurencija je snažna. "U narednim godinama, Nemačka i Evropa moraju dokazati da su i dalje međunarodno konkurentne i sposobne da privuku strana ulaganja."

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

20 h

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

15 h

Podeli: