Svet 1

23.10.2024.

9:53

Amerika najavila: Udariće, sigurno

Vašington će iduće nedelje uvesti novi set sankcija Ruciji uperenih protiv posrednika u trećim zemljama koji snabdevaju Rusiju sa delovima neophodnim za njenu vojsku, objavila je američka ministarka finansija Dženet Jelen.

Izvor: Beta

Amerika najavila: Udariće, sigurno
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Podeli:

"Već iduće nedelje predstavićemo nove oštre sankcije uperene protiv onih koji olakšavaju ratnu mašinu Kremlja, konkretno protiv posrednika u trećim zemljama koji snabdevaju Rusiju delovima neophodnim za njenu vojsku", rekla je ministarka u vladi Džoa Bajdena na konferenciji za novinare organizovanoj tokom godišnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu.

Ona je naglasila da će SAD nastaviti da se bori protiv ruskog zaobilaženja sankcija.

Od početka sukoba Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine SAD i savezničke zemlje uvele su više rundi sankcija Rusiji koje obuhvataju pojedince, firme i druge entitete.

"Mi ćemo takođe raditi neumorno da oslobodimo ekonomsku vrednost blokirane ruske suverene imovine pod našom jurisdikcijom da bi podržali Ukrajinu", dodala je Jelen.

Savezničke zemlje već mesecima govore da hoće da upotrebe ruska suverena sredstva blokirana kod njih da bi pomogli Ukrajini.

Ekonomske sankcije koje je američko ministarstvo finansija uvelo zamrzavaju imovinu pojedinaca ili entiteta u SAD, i koče njihove komercijalne razmene.

Jelen redovno govori o potrebi SAD da se odupre ekonomskom izolacionizmu, dok bivši republikanski predsednik Donald Tramp, kandidat za Belu kuću na izborima u novembru, stalno ponavlja da hoće da smanji međunarodnu finansijsku pomoć i upotrebi novac u SAD, piše Frans pres.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

19 h

Podeli: