Svet 0

23.10.2024.

12:31

Nije dobro – potpuno razrušeno: Oporavak 350 godina

Ekonomija u Pojasu Gaze je potpuno razrušena zbog jednogodišnjeg rata između Izraela i Hamasa i ''biće potrebno 350 godina da se vrati na nivo od pre sukoba'', upozorile su danas Ujedinjene nacije.

Izvor: Tanjug

Nije dobro – potpuno razrušeno: Oporavak 350 godina
Tanjug/AP Photo/Enas Rami

Podeli:

U izveštaju o ekonomskim troškovima rata koji je pripremilo njeno telo za trgovinu i razvoj (Unctad), UN su navele da su borbe od 7. oktobra prošle godine uništile ostatke privrede i infrastrukture Gaze, preneo je Gardijan.

U izvještaju, predstavljenom prošlomesečnoj Generalnoj skupštini UN, navodi se da je zaustavljena privredna aktivnost širom Gaze, koja je bila slaba pre rata, ne računajući minimalne humanitarne zdravstvene i prehrambene usluge, koje se odvijaju u uslovima ozbiljnih nestašica vode, goriva, struje i bitnog ograničenja kretanja.

Primera radi, proizvodne aktivnosti u građevinarstvu u Pojasu smanjene su za 96 odsto, u poljoprivredi za 93 odsto, a u sektoru usluga za 76 odsto.

S druge strane, nezaposlenost je dostigla 81,7 odsto u prvom kvartalu 2024, navele su UN i dodale da će se to verovatno pogoršati sve dok traju vojne operacije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

21 h

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

16 h

Podeli: