Svet 0

23.10.2024.

10:49

Norveška slavi: Dobit od 70 milijardi evra

Norveški državni fond danas je prijavio dobit u trećem kvartalu od 835 milijardi norveških kruna (oko 70 milijardi evra), a kao razlog za takav uspeh naveo je rast na berzi zbog pada kamatnih stopa.

Izvor: Tanjug

Norveška slavi: Dobit od 70 milijardi evra
Shutterstock/Fertas

Podeli:

Takozvani državni penzioni fond Global, jedan od najvećih svetskih investitora, saopštio je da je krajem septembra imao tržišnu vrednost od 18,870 biliona kruna (oko 1,6 biliona evra), preneo je Si-En-Bi-Si.

Ukupan prinos fonda za treći kvartal bio je 4,4 odsto, što je za 0,1 procentni poen niže od prinosa referentnog indeksa koji je odredilo norveško ministarstvo finansija.

Akcije, koje su činile 71,4 odsto fonda u trećem kvartalu, zabeležile su prinos od 4,5 odsto, dok je povrat na investicije sa fiksnim prihodom, koje čine 26,8 odsto imovine fonda, iznosio 4,2 odsto tokom perioda.

Zamenik izvršnog direktora banke "Norges Bank Investment Management" (NBIM), koji upravlja najvećim svetskim državnim fondom, Trond Grande, rekao je da su nedavne promene u monetarnoj politici imale prilično značajan uticaj na rezultate fonda u trećem tromesečju.

"Bio je to prilično uspešan kvartal, koji je počeo s velikim nestabilnostima na tržištu tokom leta u julu i avgustu, a nakon što je FED smanjiio referentne kamatne stope, došlo je do upadljivijeg rasta na berzi zasnovanog na nižim kamatnim stopama", naveo je on.

Norveški državni fond, najveći na svetu, osnovan je 1990-ih godina kako bi investirao višak prihoda od naftnog i gasnog sektora zemlje, a do danas je uložio novac u više od 8.760 kompanija u 71 zemlji širom sveta, nevodi Si-En-Bi-Si.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

20 h

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

15 h

Podeli: