Svet 0

22.10.2024.

20:14

"Ozbiljan rizik za privredu"

Globalna bitka za smanjenje inflacije dobro napreduje, ali eskalacija regionalnih sukoba, posebno na Bliskom istoku, bi mogla da predstavlja ozbiljan rizik za globalno tržište roba, izjavio je danas glavni ekonomista MMF Pjer-Olivije Gurinša.

Izvor: Tanjug

"Ozbiljan rizik za privredu"
christianthiel.net / Shutterstock.com

Podeli:

Prema njegovom mišljenju, pomeranje politike ka "nepoželjnoj" trgovinskoj i industrijskoj politici takođe bi moglo značajno da smanji proizvodnju.

"Mnoge zemlje sprovode mere industrijske i trgovinske politike kako bi zaštitile domaće radnike i industrije. Ove mere ponekad mogu da podstaknu investicije i aktivnosti u kratkom roku, ali često dovode do nazadovanja i na kraju ne uspevaju da dovedu do trajnog poboljšanja životnog standarda", izjavio je Gurinša.

Glavni ekonomista MMF smatra da ekonomski rast mora da potiče iz ambicioznih domaćih reformi koje podstiču inovacije, povećavaju ljudski kapital, poboljšavaju konkurenciju i alokaciju resursa.

Reforme koje podstiču rast često se suočavaju sa značajnim društvenim otporom, tako da je izgradnja poverenja između vlade i građana od suštinske važnosti, naveo je Gurinša.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

5 h

Podeli: