Svet 0

28.02.2024.

14:12

U ovoj firmi četbot radi posao za 700 ljudi: "Bolji je od njih, ali nema otkaza"

Švedska finansijsko-tehnološka kompanija Klarna koristi chatbot koji pokreće AI kako bi obradila dve trećine upita upućenih korisničkoj službi.

Izvor: Index

U ovoj firmi četbot radi posao za 700 ljudi: "Bolji je od njih, ali nema otkaza"
Depositphotos, Jirsak

Podeli:

Ovaj posao inače obavlja 700 zaposlenih u punom radnom vremenu, u firmi koja se najviše bavi uslugama odgođenog plaćanja.

Klarna ima 150 miliona korisnika širom sveta i sarađivala je s Open AI-jem kako bi se na temelju veštačke inteligencije kreirala aplikacija za razgovore s korisničkom službom. U prvom mesecu chatbot je imao 2,3 miliona razgovora, a Klarna procenjuje da će ove godine zahvaljujući njemu uštedjeti 40 miliona dolara, piše The Times, a prenosi portal Indeks.

Sebastian Siemiatkovski, saosnivač i izvršni direktor Klarne, rekao je: "Ovaj iskorak u interakciji s korisnicima doneće vrhunska iskustva za naše klijente, zanimljivije izazove za naše zaposlene i bolje povrate za naše investitore. Ovo takođe naglašava duboki uticaj koji će veštačka inteligencija imati na društvo. Želimo ponovo da podstaknemo društvo i političare da ovo pažljivo razmotre i verujemo da će obzirno, informirano i postojano upravljanje biti ključno za ovu transformaciju naših društava."

Direktor kaže da neće biti otkaza

Klijenti i dalje mogu da odaberu interakciju s agentima uživo ako to žele, a Klarna je dodala da to neće dovesti do otpuštanja, ističući da je prošle godine proširila svoje partnerstvo s drugim pružaocima usluga za korisnike.

Potencijalni uticaj veštačke inteligencije na sigurnost radnih mesta izazvao je zabrinutost u nekim sektorima. U septembru prošle godine izvršni direktor BT-a rekao je da će oko 10.000 radnih mesta biti ukinuto jer najveća britanska telekomunikaciona grupa sve više usvaja automatizaciju i digitalizaciju iz novih tehnologija.

Klarna je objavila da je chatbot bio na istom nivou kao i ljudski agenti po pitanju zadovoljstva korisnika, ali mnogo brži, rešavajući tipični zahtev za manje od dva minuta, u poređenju s 11 minuta koliko je do tada bilo potrebno. Takođe je omogućio preciznije odgovore, što je dovelo do pada ponovljenih upita od 25 posto.

Aplikacija temeljena na veštačkoj inteligenciji može da rešava upite oko povrata novca, vraćanja proizvoda, probleme vezane uz plaćanje, otkazivanja, sporove i netačnosti računa. Može da govori 35 različitih jezika i dostupan je u 23 zemlje.

Bred Lajtkep, glavni operativni direktor u OpenAI-ju, rekao je za The Times: "Klarna prednjači među našim partnerima u usvajanju i praktičnoj primeni veštačke inteligencije. Zajedno otkrivamo ogroman potencijal veštačke inteligencije za povećanje produktivnosti i poboljšanje našeg svakodnevnog života."

Klarna napreduje s planovima za potencijalni izlazak na berze u Sjedinjenim Američkim Državama koji bi mogao biti jedan od najvećih ove godine, prema Blumbergu. Klarna razmatra postizanje tržišne kapitalizacije od oko 20 milijardi dolara, a rasprave o detaljima kao što su rokovi i procena se nastavljaju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

12 h

Podeli: