Svet 16

21.10.2024.

16:30

EU se sprema za rat: "Udarićemo brzo i snažno"

Evropska unija pripema se za potencijalni trgovinski rat sa SAD u slučaju da Donald Tramp pobedi na predstojećim izborima u novembru i ponovo postane američki predsednik, navode neimenovani izvori u Briselu.

Izvor: Biznis.rs

EU se sprema za rat: "Udarićemo brzo i snažno"
EPA-EFE/SHAWN THEW

Podeli:

"Udarićemo brzo i udarićemo snažno“, rekao je visoki evropski diplomata o planu EU za odgovor na Trampov trgovinski rat.

Drugi visoki diplomata potvrdio je da zemlje EU koordiniraju poteze sa Evropskom komisijom na čelu.

"Brisel ima listu koja je spremna i prilično su sigurni da mogu pobediti u ovom trgovinskom ratu“, rekao je drugi diplomata, piše Politico, a prenosi portal Biznis.

Evropska unija navodno je uspostavila grupu za brzo reagovanje kako bi se pripremila za posledice izbora u SAD. Grupa, koja je deo Evropske komisije zvanično se priprema za pobedu i demokrata i republikanaca. Međutim, zvaničnici EU je neformalno nazivaju "Trampovom radnom grupom".

Tramp je najavio svoj plan da uvede opšte tarife od 10 ili 20 odsto na uvoz iz "prijateljskih“ i "neprijateljskih“ zemalja ukoliko bude pobedio na izborima. Na svojim mitinzima, posebno je isticao Evropu, a naročito nemačku automobilsku industriju.

Ako Tramp bude ispunio tu pretnju, posledice bi mogle biti teške ne samo za Nemačku, već i za većinu glavnih evropskih ekonomija. Proizvođači kao što su Volkswagen, BMW i Daimler imaju fabrike u Španiji, Poljskoj, Belgiji, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji i drugim zemljama, a delove za automobile nabavljaju širom EU.

Cilj EU je, ipak, pregovaračko rešenje, jer veruju da Tramp, iako brz na rečima, želi da pregovara.

"On je u suštini trgovac", rekao je treći diplomata, podsećajući na Trampovo pregovaranje trgovinskih sporazuma sa Meksikom i Kanadom, kao i dogovore sa Južnom Korejom, Japanom i Kinom.

Lideri EU veruju da će brz i snažan odgovor brže dovesti Trampa za pregovarački sto, rekli su diplomati i zvaničnici. Cilj je naneti toliko štete da Tramp bude prinuđen da odmah pregovara, sa EU u boljoj poziciji. Brisel je bio zatečen 2018. godine, kada je Tramp prvi put uveo tarife na čelik i aluminijum iz EU, a Brisel je uzvratio samo delimično, nadajući se deeskalaciji sukoba.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: