Svet 0

21.10.2024.

19:07

Evo zašto skaču akcije nuklearnih kompanija

Nuklearna startap kompanija Oklo, koju podržava šef kompanije OpenAI Sem Altman, zabeležila je rast od više od 125 odsto u oktobru.

Izvor: biznis.rs/Vladimir Jokanović

Evo zašto skaču akcije nuklearnih kompanija
EPA/STEFFEN SCHMIDT

Podeli:

Do toga je došlo jer su veliki tehnološki giganti odlučili da se dodatno oslanjaju na nuklearnu renesansu kako bi napajali velike baze podataka i veštačku inteligenciju.

Akcije kompanija za nuklearnu energiju, uključujući Oklo, doživele su veliki rast od kraja septembra, kada je Microsoft objavio dvadesetogodišnji ugovor sa kompanijom Constellation Energy, koja je deo S&P 500 indeksa, kako bi nuklearna energija napajala baze podataka ovog tehnološkog giganta, prenosi Investor’s.

Amazon i Alphabet takođe su sklopili nuklearne ugovore, što je dodatno podiglo vrednost akcija kompanija povezanih sa nuklearnom energijom. U poslednjih nekoliko dana, i Amazon i Google su objavili planove da investiraju u razvoj tehnologije malih modularnih reaktora (SMR), koja trenutno ne postoji, ali na kojoj radi nekoliko kompanija.

U 2024. godini, akcije kompanija za nuklearnu energiju i komunalnih preduzeća beleže rast zahvaljujući talasu ulaganja u veštačku inteligenciju. Očekuje se da će veštačka inteligencija i baze podataka potrebni za treniranje AI sistema značajno povećati potrošnju energije u ovoj deceniji. McKinsey & Co. predviđa da će potražnja za energijom u data centrima u SAD porasti sa trenutnih četiri na 11-12 odsto do 2030. godine.

Od kada je sklopljen ugovor između Microsofta i kompanije Constellation Energy 20. septembra, akcije Vistra, kompanije iz S&P 500 indeksa, ojačale su za 40 procenata, dok su akcije Constellation Energy porasle za 30 odsto. JPMorgan je nedavno pokrenuo pokrivanje ovih kompanija, dodelivši im ocenu „pretešket“ i postavljajući ciljeve cena koji ukazuju na dodatni rast.

Oklo, kompanija koju podržava Altman, zabeležila je rast od 190 odsto od septembra i 125 odsto samo u oktobru. Kompanije kao što su Nano Nuclear Energy i NuScale Power takođe beleže značajan rast, kanadski prerađivač uranijuma Cameco zabeležio je porast akcija od 7,8 odsto u jednom danu, dok je kompanija Uranium Energy dobila odobrenje za povećanje proizvodnog kapaciteta.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: