Svet 0

21.10.2024.

11:50

Pirinač uništen: Moraju hitno da uvezu 500.000 tona

Procenjuje se da su poplave u Bangladešu uništile oko 1,1 milion metričkih tona pirinča, prema ministarstvu poljoprivrede, što je primoralo zemlju da poveća uvoz žitarica usled skoka cena hrane.

Izvor: SEEbiz

Pirinač uništen: Moraju hitno da uvezu 500.000 tona
Shutterstock/Anastasia_Panait

Podeli:

Poplave izazvane obilnim monsunskim kišama i bujičnim oticanjem uzvodno pogodile su zemlju u dva velika talasa u avgustu i oktobru, odnevši najmanje 75 života i ugrozivši milione, posebno u istočnim i severnim regionima gde je šteta bila najveća, piše Seebiz.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su ovogodišnje poplave rezultirale značajnim gubitkom proizvodnje pirinča. Kao odgovor, vlada ubrzano uvozi 500.000 tona pirinča i očekuje se da će uskoro dozvoliti uvoz privatnom sektoru, rekao je zvaničnik ministarstva hrane Bangladeša.

Privremena vlada, koja je preuzela vlast u avgustu nakon što su smrtonosni protesti primorali bivšeg premijera Šeika Hasinu da pobegne u Indiju, bori se da stabilizuje cene hrane koje su porasle za skoro 20 odsto poslednjih meseci.

Veći uvoz iz Bangladeša mogao bi da poveća isporuke iz susedne Indije, najvećeg svetskog izvoznika pirinča, koja je prošlog meseca smanjila carinu na izvoz kuvanog pirinča na deset odsto.

Poplave su teško pogodile i druge poljoprivredne proizvode, uključujući više od 200.000 tona povrća. Ukupni poljoprivredni gubici širom zemlje zbog poplava procenjuju se na oko 45 milijardi taka (380 miliona dolara).

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: