Svet 1

21.10.2024.

15:53

Nemačka: "Demantujemo"

Nemačko ministarstvo finansija demantovalo je navode da zemlja razmatra uvođenje zakona koji bi zaštitio domaće banke od prekograničnih preuzimanja, dok italijanska banka UniCredit traži spajanje sa nemačkom Commerzbank.

Izvor: biznis.rs/Vladimir Jokanović

Nemačka: "Demantujemo"
shutterstock, canadastock

Podeli:

Italijanski list La Repubblica citirao je izvor blizak situaciji, koji tvrdi da nemačka vlada razmatra zakon koji bi sprečio strane banke da kupe 100 odsto bilo koje nemačke banke i zahtevao da one ostanu listirane u Nemačkoj, prenosi Reuters.

"Demantujemo to", saopštilo nemačko ministarstvo finansija. Berlin je bio zatečen pokušajem UniCredit banke da izgradi veliki udeo u Commerzbank, čiji je suvlasnik država, što bi prema navodima italijanske banke, moglo dovesti do spajanja.

Početkom septembra UniCredit je kupio devet odsto akcija Commerzbanke, uključujući i paket u vlasništvu nemačke vlade. Zatim su saopštili da su finansijskim instrumentima pripremili teren za povećanje učešća na 21 odsto, kao i da žele da njihov vlasnički paket poraste na 29,99 odsto, pod uslovom da dobiju zeleno svetlo ECB.

Zvaničnici ECB, uključujući predsednicu Kristin Lagard, sa odobravanjem su se oglasili oko potencijalnog sporazuma, jer bi on mogao da ispuni dugogodišnje ambicije da se realizuju velika prekogranična spajanja.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: