Svet 8

20.10.2024.

18:58

Rusija zabranila uvoz iz zemlje koja je odbila da uđe u BRIKS

Ruska agencija za bezbednost u poljoprivredi ove nedelje je privremeno zabranila uvoz paradajza, paprika, svežih dinja, pšenice, semena lana i sočiva iz Kazahstana.

Izvor: Blic

Rusija zabranila uvoz iz zemlje koja je odbila da uđe u BRIKS
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

"Odluka je doneta zbog neuspeha nadležnih organa u Kazahstanu da preduzmu odgovarajuće mere, kako bi se obezbedila fitosanitarna bezbednost teritorije Rusije,“ navodi se na veb stranici organa Rosseljhoznadzor.

Srbija u BRIKS-u?

Ova restriktivna mera dolazi ubrzo nakon što je Kazahstan, najveća ekonomija Centralne Azije, odbio da se pridruži BRIKS-u (BRICS), bloku ekonomija u razvoju čije predsedništvo trenutno drži Rusija.

Predsednik Brazila ne ide u Rusiju na samit BRIKS-a

"Trenutno, a najverovatnije i u doglednoj budućnosti, Kazahstan će se uzdržati od podnošenja aplikacije za članstvo u BRIKS-u“, rekao je portparol predsednika Kazahstana, Berik Uali, u intervjuu za lokalne medije u sredu.

Udarac za Putina

Uali je dodao da je predsednik Kasim-Žomart Tokajev više puta govorio u korist Ujedinjenih nacija kao „univerzalne i nezamenljive međunarodne organizacije“ i naveo da bi Savet bezbednosti UN trebalo da bude reformisan kako bi se uzeli u obzir interesi regionalnih sila.

Odluka Kazahstana predstavlja udarac za ruskog predsednika Vladimira Putina, koji pokušava da brendira BRIKS kao savez „globalne većine“ u okviru napora Moskve da izazove dominantni Zapad i suprotstavi se sankcijama vezanim za rat Rusije u Ukrajini, prenosi Blic.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da BRIKS ne zamenjuje UN, naprotiv, „dopunjuje, a ne protivreči njegovoj međunarodnoj prirodi.“

„Kazahstan je naš prijatelj, naš strateški partner, naš saveznik. Cenimo naše odnose. To je prvo i osnovno. Stoga, naravno, Kazahstan sam donosi odluke o formatu svog učešća u određenim organizacijama“, rekao je Peskov.

Ove tenzije dolaze pred samit BRIKS-a, koji je zakazan za period od 22. do 24. oktobra u ruskom gradu Kazanju, gde će Tokajev učestvovati kao gost na proširenom sastanku sledećeg četvrtka.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Stiže nova fabrika u Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, obišao je tokom radne posete NR Kini, automobilsku industriju SHAC u Šangaju, koja planira da iduće godine otvori fabriku u Novom Sadu.

14:06

19.10.2024.

1 d

Podeli: