Svet 0

20.10.2024.

15:24

Najstariji luksuzni brend na svetu: Već dva veka sinonim za prestiž

Kada čujemo reč „Hermès”, prvo na šta pomislimo jesu luksuz i skupe torbe.

Izvor: BIZLife Magazin/Gorica Mitrović

Najstariji luksuzni brend na svetu: Već dva veka sinonim za prestiž
Andrei Antipov / Shutterstock.com

Podeli:

I dok se mnogi čude što su dame u stanju da daju hiljade dolara za omiljeni ženski asesoar, osnivači su od porodičnog posla napravili jedan od najuspešnijih i najdugovečnijih svetskih modnih brendova. Ono što ih je postavilo na poziciju lidera upravo je to što ni gotovo 200 godina kasnije nisu izgubili porodičnu nit.

Osnovan pre bezmalo dva veka, 1837. godine, Hermès je legendarni luksuzni brend poznat po izvanrednoj zanatskoj veštini i bezvremenskoj eleganciji. Ono što je počelo kao radionica za izradu konjskih amova, pod vođstvom Tijerija Ermesa (Thierry Hermès), u Parizu – razvilo se u globalni simbol rafiniranog luksuza. Hermès je prepoznatljiv po besprekornoj pažnji prema detaljima, visokom kvalitetu i ikoničnom dizajnu.

Od svojih čuvenih "birkin" i "keli" torbi, do svilenih marama i pažljivo izrađenih satova – svaka kreacija Hermèsa odiše sofisticiranošću i umetnošću.

Od konja do Holivuda

Sa nasleđem ukorenjenim u konjičkom sportu, brend je uspešno prešao i na druge oblasti mode i luksuza, održavajući reputaciju simbola bezvremenskog stila i besprekornog zanatstva. Prožet duhom slobode i kreativnosti, Hermès uspeva da se održi na vrhu jer pažljivo prati promene i potrebe društva.

Avantura je započela u Parizu 1837. godine, kada je Tijeri Ermes, izrađivač amova, otvorio radionicu u ulici Basse-du-Rempart. Od samog početka shvatio je i predvideo očekivanja svojih kupaca, njihovu želju za jednostavnošću i lakoćom u gradu prepunom modernih kretanja. Njegova radnja je ubrzo privukla interes evropske elite. Brojne istaknute ličnosti, uključujući Napoleona III, njegovu caricu Evgeniju i mnoge druge pariske aristokrate, često su je posećivale.

Dakle, ako ste se ikada zapitali zašto Hermès prodaje dodatke vezane za konje ili zašto njihova torba u obliku kofe (Picotin) podseća na torbu za hranu koja visi sa ušiju konja – to je zato što je Hermès, mnogo pre nego što je predstavio svoje elegantne torbe, bio poznat kao radionica za izradu vrhunske opreme za jahanje.

Kada je Tijeri preminuo, 1878. godine, njegov sin, Čerls Emil Ermes, preselio je kompanijsku radnju na 24 rue du Faubourg Saint-Honoré, gde se i danas nalazi sedište ovog brenda. On je, kasnije, preneo vođenje posla na svoja dva sina, označavajući početak nove ere Hermèsa sa novopostavljenim direktorima –Adolfom i Emil-Morisom Ermes. Posebno je mlađi brat, Emil-Moris, postao moćna figura u istoriji Hermèsa, čvrsto osiguravajući poziciju modnog brenda na vrhu luksuznog tržišta.

Ulazak u visoku modu

Prvi ulazak Hermèsa u svet visoke mode kada su u pitanju torbe bio je model Haut à Courroies, što znači "torba sa visokim kaiševima", koja je služila za nošenje sedla, čizama ili druge opreme jahača. Dizajn ove torbe postao je inspiracija za dve najpoznatije Hermèsove kožne torbe pola veka kasnije: "birkin" i "keli".

Iako ekskluzivna publika danas doprinosi ekskluzivnosti brenda Hermès, u kasnim 1910, uvođenje automobila dovelo je do opadanja broja kupaca opreme za konje. Emil-Moris je razumeo potrebe potrošača i proširio Hermèsovu liniju kako bi uključila kožne proizvode, odeću i dodatke. Jedan od poznatijih proizvoda iz tog perioda je prva kožna jakna za golf sa rajsferšlusom, napravljena za Edvarda, princa od Velsa.

Pored toga, Hermès je lansirao Eau d’Hermès, prvi parfem kompanije. Emil-Moris je dodatno oblikovao brend po svojim željama, uvođenjem zaštitne boje brenda – narandžaste.

Ne treba da iznenađuje što je jedna žena inspirisala stvaranje Hermèsovih ikoničnih torbi kao modnih dodataka, a ne kao opreme. Naime, supruga Emila-Morisa nije mogla da pronađe kožnu torbu dovoljno malu da može da prođe kroz vrata automobila bez problema. Njen problem podstakao je Hermès na novo poglavlje u svojoj istoriji.

Dok je početak 20. veka bio procvat za porodicu Ermes, žene tada nisu imale priliku da se penju na korporativnoj lestvici, pa je zet Emil-Morisa, Robert Dumas-Ermes, preuzeo vođenje kompanije pred njegovu penziju. Dumasu se pripisuje mnogo inovacija, uključujući uvođenje svilenih marama.

Torba kao investicija

Pre nekoliko godina je na licitaciji aukcijske kuće Christie’s u Hong Kongu jedna „birkin” torba prodata za neverovatnih 380.000 dolara. "Birkin" torba s ružičastim zlatom i dijamantima, koju je, 2012. godine, dizajnirao Pjer Hardi, dostigla je neverovatna dva miliona dolara.

Na stranici Baghunter, onlajn prodavnici za kupovinu i prodaju torbi, pre nekoliko godina otkrili su podatak da je Hermèsova "birkin" torba sigurnija investicija od ulaganja u zlato ili deonice.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Stiže nova fabrika u Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, obišao je tokom radne posete NR Kini, automobilsku industriju SHAC u Šangaju, koja planira da iduće godine otvori fabriku u Novom Sadu.

14:06

19.10.2024.

1 d

Podeli: