Svet 0

19.10.2024.

15:58

Nemačkoj su potrebni radnici, hitno – planiraju masovno zapošljavanje iz Indije

Nemačka planira da reši nedostatak kvalifikovane radne snage masovnim zapošljavanjem radnika iz Indije, najavio je ove nedelje u Berlinu nemački ministar rada Hubertus Hejl.

Izvor: Biz Portal

Nemačkoj su potrebni radnici, hitno – planiraju masovno zapošljavanje iz Indije
Shutterstock/Rawpixel.com

Podeli:

U tu svrhu, kazao je, preduzeće više od 30 mera za otklanjanje birokratskih prepreka oko izdavanja dozvola.

Hejl je upozorio da se Nemačka suočava s velikim nedostatkom radne snage, a ta uska grla koče rast i napredak zemlje. Ministar strahuje da će se situacija pogoršati sa sve starijim društvom bez imigracije, prenela je nemačka novinska agencija dpa.

"U Indiji je situacija upravo suprotna", rekao je i objasnio da tamošnje tržište rada teško apsorbuje čak i visokoobrazovane ljude. Prema njegovim rečima, mesečno se milion ljudi uključi na tržište rada u Indiji, pa indijske vlasti stoga podstiču migracije.

"U tom svetlu, Nemačka vidi Indiju kao posebno važnog partnera", naglasio je Hejl.

Kako je najavio, nemačko ministarstvo spoljnih poslova će do kraja godine digitalizovati izdavanje viza za Indiju, a nešto kasnije za ostale zemlje. Time žele da ubrzaju zapošljavanje stranaca u Nemačkoj.

Planiraju i širu promociju nemačkog jezika, a u isto vreme bolju pomoć Indijcima koji su već u Nemačkoj u pronalaženju posla.

Prema Hejlu, Nemačka će svoju indijsku strategiju zapošljavanja predstaviti tokom posete nemačkih predstavnika Indiji sledeće nedelje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bajden objavio: "Otpisujemo dug"

Američki predsednik Džozef Bajden danas je rekao da će dodatnih 4,5 milijardi dolara studentskog duga biti otpisano za oko 60.000 nastavnika, medicinskih sestara, vatrogasaca i drugih, navodi se u saopštenju Ministarstva za obrazovanje.

22:01

17.10.2024.

1 d

Podeli: