Svet 1

21.03.2024.

20:56

Potpisan "najteži" ugovor u istoriji

Australija je danas potpisala ugovor o izvozu više od 100 oklopnih vozila u Nemačku, što se opisuje kao "najteži" ugovor australijske obrambene industrije u istoriji.

Izvor: Index

Potpisan "najteži" ugovor u istoriji
shutterstock, LeStudio

Podeli:

Prema ugovoru će nemački proizvođač oružja Rheinmetall izrađivati nosače teškog oružja Boxer u svojoj fabrici u istočnoj australijskoj državi Queensland. Vozila će potom biti izvezena za korištenje nemačkoj vojsci.

Ugovor vredan više od 600 mililiona evra

Sporazum je odobren u nemačkom parlamentu, nakon što je australijski premijer Anthony Albanese prisustvovao potpisivanju načelnog ugovora između Nemačke i Australije tokom svoje posete Berlinu u julu.

Ugovor, koji će australijskoj privredi doneti više od milijardu australijskih dolara (605 miliona evra), osiguraće više od 600 radnih mesta, a još više kad se uračuna lanac snabdevanja, rekao je Albanese.

Australijski ministar obrane Richard Marles rekao je da je ovaj ugovor najveći vojni izvozni sporazum u istoriji zemlje.

"Izrada i izvoz oklopnih nosača teškog oružja Boxer nemačkoj vojsci naglašava jačanje odnosa sve zemlje", rekao je u izjavi.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: