Svet 7

19.10.2024.

8:06

Ništa od zajedničke valute BRIKS-a? Putin upozorava: Bez žurbe

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je na rizike prevremenog usvajanja jedinstvene valute među članicama BRIKS-a.

Izvor: B92.net

Ništa od zajedničke valute BRIKS-a? Putin upozorava: Bez žurbe
EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Podeli:

Obraćajući se novinarima iz zemalja BRIKS-a pre samita koji će se održati sledeće nedelje, ruski predsednik je napomenuo da, iako se ta ideja još razmatra, tek treba da bude sprovedena.

Grupa BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, umesto toga se fokusira na korišćenje nacionalnih valuta za transakcije i uspostavljanje sigurnih alata za takve procese, rekao je on.

On je istakao da je saradnja između centralnih banaka sada važnija nego ikada da bi se očuvale pouzdane nacionalne valute bez narušavanja međunarodnih finansijskih sistema. Putin je upozorio da bi uvođenje jedinstvene valute zahtevalo pažljivo planiranje, ukazujući na izazove sa kojima se suočava Evropska unija kada pokušava da proširi usvajanje evra, prenosi agencija Baha njuz.

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu

Tekstilci i obućari iz Srbije sve više oblače i obuvaju Evropljane. Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i bila je među glavnim izvoznim industrijama. Predviđa se da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

11:59

17.10.2024.

1 d

Svet

Bajden objavio: "Otpisujemo dug"

Američki predsednik Džozef Bajden danas je rekao da će dodatnih 4,5 milijardi dolara studentskog duga biti otpisano za oko 60.000 nastavnika, medicinskih sestara, vatrogasaca i drugih, navodi se u saopštenju Ministarstva za obrazovanje.

22:01

17.10.2024.

1 d

Podeli: