Svet 7

18.10.2024.

17:55

Krivotvoreni med preplavio prodavnice: Od 30 vrsta – čak 25 sadrži šećerni sirup

Med se sve lošije prodaje, a evropsko tržište je puno krivotvorenog jeftinog, patvorenog meda, piše nemački Bild.

Izvor: Fenix magazin/Marin Marić

Krivotvoreni med preplavio prodavnice: Od 30 vrsta – čak 25 sadrži šećerni sirup
Shutterstock/Repina Valeriya

Podeli:

Zato su se sada i sami profesionalni pčelari aktivirali i žele da se odbrane od krivotvorenog meda: "Krivotvorine koje stoje iza sve nižih prodajnih cena toliko su sofisticirane da se teško mogu razotkriti čak i u laboratoriji", objašnjava šef Pčelarskog udruenja Bernhard Heuvel, prenoi Fenix magazin.

Analiza meda DNK testom

Predsednik Evropskog udruženja profesionalnih pčelara (EPBA) stoga je tražio posebni test s drugačijim metodama nego u Nemačkoj: "Bili smo uspešni s DNK analizom u Estoniji".

Otkrivena ozbiljna prevara: Od 30 vrsta meda iz nemačkih supermarketa (od jeftinih do organskih), 25 je bilo preliveno jeftinim šećernim sirupom.

Laž o "veganskom" medu

Rezultati pokazuju da je krivotvorenom medu dodan fruktozni sirup, koji proizvode genetski modifikovane bakterije i oponaša prirodni šećerni profil pčela.

Dobavljači u Izraelu i SAD-u reklamiraju zamene za med “bez pčela” koje se proizvode u velikim industrijskim pogonima – uz garanciju da prolaze trenutne laboratorijske testove.

"Onda se prodaje kao 'veganski' med, ali više nema nikakve veze s medom", kaže Bernhard Heuvel i dodaje: "Jer iza toga zapravo stoji zabranjeni genetski inženjering".

Pčelari se bore protiv falsifikatora meda

Sada pčelari žele da stanu na kraj organizovanim krivotvoriteljima meda i da spasu pravi med: "Udružili smo snage s uvoznicima i trgovinom hranom i pozvali Evropsku komisiju, Agencije za zaštitu potrošača, policiju i Evropol”, kaže Bernhard Heuvel. Budući da je istraga još u toku, krivotvorene marke meda još se ne mogu objaviti.

Ovako se potrošači mogu zaštititi: "Kupujte kod lokalnog pčelara ili obratite pažnju na Nemačku kao zemlju porekla", savetuje čelnik Pčelarskog udruženja. Kako bi finansirali dalje analize DNK (250 evra po testu), profesionalni pčelari u Nemačkoj prikupljaju donacije.

Izveštaj EU o kontroli meda pokazuje da je 46 odsto od pregledanih 320 uzoraka meda razređeno šećernim sirupom. Zbog toga je EU usvojila stroža pravila za označavanje zemlje porekla meda.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu

Tekstilci i obućari iz Srbije sve više oblače i obuvaju Evropljane. Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i bila je među glavnim izvoznim industrijama. Predviđa se da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

11:59

17.10.2024.

1 d

Svet

Bajden objavio: "Otpisujemo dug"

Američki predsednik Džozef Bajden danas je rekao da će dodatnih 4,5 milijardi dolara studentskog duga biti otpisano za oko 60.000 nastavnika, medicinskih sestara, vatrogasaca i drugih, navodi se u saopštenju Ministarstva za obrazovanje.

22:01

17.10.2024.

22 h

Podeli: