Svet 2

19.10.2024.

11:25

Skandal: Amazon i Temu prodaju proizvode opasne za bebe

Neki proizvođači igračaka "preplavljuju" Evropu opasnim igračkama putem internet platformi, uključujući magnete koji mogu da nagrizu creva deteta ako se progutaju i proizvode koji sadrže toksične hemikalije, navodi organizacija Indutrije igračaka Evrope (TIE).

Izvor: biznis.rs/Vladimir Jokanović

Skandal: Amazon i Temu prodaju proizvode opasne za bebe
Shutterstock/Markus Mainka

Podeli:

TIE, koja zastupa proizvođače igračaka u EU i Velikoj Britaniji, saopštila je da je nedavno kupila više od 100 igračaka od prodavaca treće strane na 10 internet platformi, uključujući Amazon, i otkrila da 80 odsto igračaka ne zadovoljava bezbednosne standarde EU, što predstavlja potencijalnu "opasnost za decu", prenosi CNN.

"Neispravne igračke od prodavaca koji ignorišu pravila EU i dalje će preplavljivati EU dok se internet platformama ne nametne veća odgovornost za bezbednost igračaka koje se prodaju na njihovim platformama. Sve dok svaki učesnik u lancu vrednosti ne preuzme svoj deo odgovornosti, pravna rupa će ostati", izjavila je Katrin Van Ret (Catherine Van Reeth), generalna direktorka organizacije TIE.

Amazon je saopštio da kompanija ima "proaktivne mere kako bi sprečila da se na platformi pojave nebezbedni ili neusklađeni proizvodi" i da su "proizvodi uklonjeni dok traje istraga."

Slično, predstavnici platformi Temu i Shein naglasili su da su bezbednost potrošača i usklađenost sa standardima prioriteti, kao i da su sporni proizvodi odmah uklonjeni.

Kao deo istraživanja, nezavisne laboratorije testirale su igračke, uključujući igračku za bebe koja se lako raspada na sitne delove, što predstavlja ozbiljnu opasnost. Takođe su pronašli proizvode koji sadrže nivoe hemijskog elementa bora, 13 puta veće od dozvoljenih. Bor može izazvati probleme reproduktivnih organa.

Iako rezultati istraživanja ne odražavaju bezbednost svih igračaka dostupnih na tim platformama, TIE je naglasio da nije testirao igračke poznatih brendova.

EU ima "najtvrđi bezbednosni režim za igračke na svetu", ali proizvođači izvan EU nisu obavezni da poštuju pravila kada prodaju preko internet platformi.

TIE je pozvao lidere EU da učine ove platforme pravno odgovornim za bezbednost proizvoda trećih strana.

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bajden objavio: "Otpisujemo dug"

Američki predsednik Džozef Bajden danas je rekao da će dodatnih 4,5 milijardi dolara studentskog duga biti otpisano za oko 60.000 nastavnika, medicinskih sestara, vatrogasaca i drugih, navodi se u saopštenju Ministarstva za obrazovanje.

22:01

17.10.2024.

1 d

Podeli: