Svet 3

17.10.2024.

20:34

IEA upozorila: Klima uređaji će "pojesti" struju

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila je da će ogroman porast korišćenja klima uređaja imati jedan od najvećih i najnepredvidljivijih uticaja na svetske električne mreže u narednoj deceniji.

Izvor: Biznis.rs

IEA upozorila: Klima uređaji će "pojesti" struju
Shutterstock/Butsaya

Podeli:

Istraživači IEA navode da kombinacija rastućih prihoda u zemljama u razvoju i viših temperatura usled klimatskih promena znači da će potrošnja električne energije za kućne klima uređaje porasti više nego što je trenutna ukupna potrošnja električne energije na Bliskom istoku, piše Financial Times, a prenosi portal Biznis.

U svom glavnom izveštaju "Svetski energetski pregled", IEA je povećala svoje prognoze potražnje za električnom energijom, predviđajući da će potrošnja do 2035. godine biti za šest odsto viša nego što je procenjeno prošle godine.

Izveštaj navodi da će klima uređaji do 2030. godine zahtevati dodatnih 697 teravat sati (TWh) električne energije, što je više od tri puta veća dodatna potražnja u poređenju sa centrima za obradu podataka. Električna vozila, s druge strane, zahtevaće dodatnih 854 TWh.

Promenljivost potražnje za klima uređajima znači da će oni imati najnepredvidljiviji dnevni uticaj na električne mreže. Fatih Birol, direktor IEA, istakao je da mnogi donosioci odluka ne shvataju koliko su klima uređaji ključni za potrošnju električne energije na globalnom nivou.

U SAD i Japanu, 90 odsto domaćinstava ima klima uređaje, dok je taj procenat u Nigeriji pet odsto, u Indoneziji 15 odsto, a u Indiji manje od 20 odsto. Sa rastom prihoda i sve većim uticajem klimatskih promena, sve više ljudi kupuje klima uređaje, što postaje glavni faktor rasta potrošnje energije.

Čak i u scenariju u kojem vlade ispunjavaju svoje klimatske obaveze, potrošnja energije za klima uređaje porašće za skoro 200 odsto. Najveći deo ovog rasta potrošnje energije desiće se u zemljama u razvoju, a potražnja bi mogla biti još veća ako klimatske promene dovedu do češćih toplotnih talasa.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: