Svet 0

18.10.2024.

13:06

Ovo je najveći vetropark na moru VIDEO

Najveći vetropark na moru na svetu otvoren je u istočnoj kineskoj provinciji Fujian. U potpunosti je dizajniran i proizveden u Kini i simbolizuje prekretnicu u razvoju zelene energije te zemlje.

Izvor: RTS

Ovo je najveći vetropark na moru VIDEO
Shutterstock/Oleksii Sidorov

Podeli:

Turbina na vetar na moru od 26 megavata ima izuzetne dimenzije. Njen centar je visok 185 metara, što je jednako stambenoj zgradi od 63 sprata. Dizajnirani prečnik rotora premašuje 310 metara, što je čini najvećom turbinom na svetu i po kapacitetu i po veličini, piše RTS.

Jedno od ključnih dostignuća projekta je potpuno lokalizovan dizajn i proizvodnja.

"U projektu vetra na moru od 500 megavata, korišćenje turbine od 26 megavata u poređenju sa turbinom od 18 megavata smanjilo je ukupan broj turbina za preko 30 odsto, kao i smanjilo cenu po kilovat-satu za više od 10 odsto. To čini snažnu podršku opreme za postizanje pariteta troškova u energiji vetra na moru", rekao je Vang Đun, Dongfang Elektrik Korporejšn.

Uz visoku efikasnost, ova turbina je dovoljna da napaja 55.000 domaćinstava tokom godine,  da uštedi više od 30 hiljada tona standardnog uglja i smanji emisiju ugljen-dioksida za preko 80 hiljada tona.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu

Tekstilci i obućari iz Srbije sve više oblače i obuvaju Evropljane. Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i bila je među glavnim izvoznim industrijama. Predviđa se da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

11:59

17.10.2024.

1 d

Podeli: