Svet 7

16.10.2024.

8:48

"EU može da živi bez ruskog gasa"

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je da je EU spremna da postepeno napravi traniziciju sa ruskog gasa.

Izvor: Tanjug

"EU može da živi bez ruskog gasa"
Epa-EFE/ANDREI LIANKEVICH

Podeli:

Ona je i upozorila gasne kompanije da bi svaki potencijalni novi sporazum o zadržavanju protoka gasa iz Rusije kroz Ukrajinu bio opasan izbor.

''Nema izgovora, EU može da živi bez ovog ruskog gasa. Ovo (zadržavanje protoka gasa) je opasan politički izbor'', rekla je ona na konferenciji za novinare posle sastanka ministara energetike EU.

Simson, koja se bliži kraju svog mandata, rekla je da je Evropska komisija u potpunosti spremna za scenario nulte tranzite zahvaljujući alternativnim putevima snabdevanja i jakim nivoima skladištenja.

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je na Ukrajini da odluči o budućnosti gasovoda, dok su zvaničnici EU rekli da neće ulaziti u nove pregovore.

Kako bi se dostigao nivo potreban na nesmetanu isporuku kroz ukrajinski sistem gasovoda, obim će morati da bude između deset i 11 milijardi kubnih metara, oko pet milijardi kubnih metara manje nego trenutno, navodi Blumberg.

''Cena odnosa sa Rusijom se ne meri samo u ceni gasa. Već u izgubljenim životima“, zaključila je Simson.

Ključni sporazum o tranzitu gasa između Moskve i Kijeva ističe 31. decembra i pregovori se nastavljaju u pokušaju da se zadrže tokovi gasovoda. I Kijev i Moskva tvrde da su voljni da pronađu rešenje koje bi moglo da uključi Azerbejdžan, iako je do isteka sporazuma ostalo manje od tri meseca, piše Blumberg.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Šta će raditi Kinezi u Boru?

Kinezi u Boru planiraju proizvodnju 3,9 tona zlata i 70,9 tona srebra godišnje. Ziđin će graditi novo postrojenje za plemenite metale vredno 15,7 miliona evra.

12:56

14.10.2024.

1 d

Podeli: