Svet 0

15.10.2024.

19:53

Pala inflacija u Španiji

Godišnja stopa inflacije u Španiji u septembru je, u skladu sa preliminarnom prognozom, pala sa avgustovskih 2,3 odsto na 1,5 odsto i sada je najniža za poslednje tri i po godine, objavio je danas španski Nacionalni institut za statistiku (INE).

Izvor: Tanjug

Pala inflacija u Španiji
shutterstock, Sutthiphong Chandaeng

Podeli:

Niža inflacija je pre svega posledica pada cena goriva pošto su prema procenama dizel i benzin pojeftinili za 13 odsto međugodišnje, što je takođe uticalo na pad cena transporta, prenosi španski Pais.

Hrana i bezalkoholna pića u Španiji su poskupeli za 1,8 odsto međugodišnje, stanovanje i komunalije za 2,9 odsto, usluge u rekreaciji i kulturi za 1,1 odsto, ali je rast cena u svim pomenutim kategorijama bio sporiji nego u avgustu.

Na mesečnom nivou su cene u Španiji pale za 0,6 odsto u odnosu na avgust.

Kako se navodi, godišnja stopa bazne inflacije u Španiji je takođe pala u septembru i to sa avgustovskih 2,7 odsto na 2,4 odsto.

Španija se konsoliduje kao jedna od najdinamičnijih ekonomija u zoni evra i beleži rast koji je četiri puta veći od evropskog proseka, naglasilo je Ministarstvo ekonomije Španije.

Pročitaje još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Šta će raditi Kinezi u Boru?

Kinezi u Boru planiraju proizvodnju 3,9 tona zlata i 70,9 tona srebra godišnje. Ziđin će graditi novo postrojenje za plemenite metale vredno 15,7 miliona evra.

12:56

14.10.2024.

1 d

Svet

Rusija "zamahnula bičem": Napustili ste – platite

Rusko generalno tužilaštvo traži od energetske kompanije Šel da plati više od milijardu evra odštete zbog napuštanja projekta proizvodnje tečnog prirodnog gasa "Sahalin-2", saopštila je pres-služba Arbitražnog suda u Moskvi.

14:41

15.10.2024.

7 h

Podeli: