Svet 0

15.10.2024.

11:57

Svrgnuće Apple i Microsoft: Postaju najvrednija kompanija na svetu

Akcije kompanije Nvidia su snažno ojačale u jednom trenutku u oktobru, beležeći rast od šest uzastopnih dana.

Izvor: SEEbiz

Svrgnuće Apple i Microsoft: Postaju najvrednija kompanija na svetu
Shutterstock/Santa Ves

Podeli:

Porast akcija počeo je 2. oktobra nakon najave ogromne runde finansiranja od 6,6 milijardi dolara za OpenAI proizvođača ChatGPT. Veliki deo tog finansiranja će se vratiti Nvidiji, pošto će OpenAI-jeva rastuća potreba za energijom zahtevati više AI čipova, piše Seebiz.

Nvidia akcije su nastavile uzlaznu putanju, podstaknute nizom dobrih vesti za proizvođača AI čipova. KeyBanc je objavio izveštaj u kojem se procenjuje da će Nvidijin prihod samo od novih Blackwell čipova dostići sedam milijardi dolara u četvrtom kvartalu, dok je potražnja za njenim starijim GPU-ovima „i dalje izuzetno jaka“. Potencijalni novi talas finansiranja za startapove sa veštačkom inteligencijom bi, takođe, dodao novi prihod u Nvidijinu kasu.

Nvidia je, takođe, pokazala snagu svoje softverske ponude tokom svog AI samita u Vašingtonu. Istog dana, Nvidia i Foxconn su objavili planove za izgradnju najvećeg superkompjutera na Tajvanu tokom Foxconnove godišnje prezentacije tehnologije u Tajpeju.

Foxconn je, takođe, pružio detalje o megafabrici koju gradi za sklapanje Nvidia servera koristeći svoje Grace Blackwell čipove u Meksiku, smanjujući Nvidijino oslanjanje na Kinu usred pojačanih trgovinskih tenzija.

Nvidijini dobici su sve bliži svrgavanju kompanije Apple sa trona kao najvrednije kompanije na svetu. Tržišna kapitalizacija proizvođača čipova bila je nedavno 3,4 biliona, dok je Appleova bila 3,5 biliona dolara. Apple, Microsoft i Nvidia su zamenili mesta kao prve tri kompanije u protekloj godini.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Gugl"?

Da li bi trebalo da možemo nešto da pronađemo na internetu bez Gugla? Da, kaže američko Ministarstvo pravde i preti da će razbiti ovu kompaniju - da bi omogućio zdravu konkurenciju. Ali koliko je to realno?

18:07

13.10.2024.

1 d

Srbija

Šta će raditi Kinezi u Boru?

Kinezi u Boru planiraju proizvodnju 3,9 tona zlata i 70,9 tona srebra godišnje. Ziđin će graditi novo postrojenje za plemenite metale vredno 15,7 miliona evra.

12:56

14.10.2024.

1 d

Podeli: