Svet 0

15.10.2024.

23:02

Zemlje EU traže transparentnost kod uvoza ruskog prirodnog gasa

Grupa zemalja EU, među kojima Francuska i baltičke države, zatražila je od Evropske komisije da pooštri pravila izveštavanja u celom tom bloku o uvozu ruskog LNG-a, navodi se u pismu koje je poslato komisiji.

Izvor: Tanjug

Zemlje EU traže transparentnost kod uvoza ruskog prirodnog gasa
EPA-EFE/IGOR TKACHENKO

Podeli:

EU je usvojila 14. paket sankcija u junu koji uključuje zabranu pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) u svojim lučkim područjima, ali Moskva ipak koristi evropske luke za pretovar na druga plovila za dalja odredišta u Aziji, preneo je Rojters.

Uvoz ruskog LNG-a u Evropu povećao se u Belgiji i Holandiji, gde se odvijala većina pretovara.

Belgija je pozvala na jače mere.

"Smatramo da je važno da se obezbedi puna transparentnost uvoza ruskog prirodnog gasa, kao i da se rasvetli identitet dobavljača prirodnog gasa koji uvoze ruski LNG, kao i da EK pojača obavezu izveštavanja o operacijama istovara ruskog gasa, jer javni podaci ne daju potpunu sliku", navodi se u pismu.

Dokument su zajedno potpisale i Litvanija, Austrija, Češka, Finska, Estonija, Letonija, Luksemburg i Švedska.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Šta će raditi Kinezi u Boru?

Kinezi u Boru planiraju proizvodnju 3,9 tona zlata i 70,9 tona srebra godišnje. Ziđin će graditi novo postrojenje za plemenite metale vredno 15,7 miliona evra.

12:56

14.10.2024.

1 d

Svet

Rusija "zamahnula bičem": Napustili ste – platite

Rusko generalno tužilaštvo traži od energetske kompanije Šel da plati više od milijardu evra odštete zbog napuštanja projekta proizvodnje tečnog prirodnog gasa "Sahalin-2", saopštila je pres-služba Arbitražnog suda u Moskvi.

14:41

15.10.2024.

11 h

Podeli: