Svet 2

14.10.2024.

21:01

Stiže još fabrika: "Gradićemo više objekata"

Najveća svetska kompanija za proizvodnju čipova i poluprovodnika TSMC planira da izgradi više fabrika u Evropi, sa fokusom na tržište čipova za veštačku inteligenciju (AI), izjavio je visoki tajvanski zvaničnik Vu Čeng-ven.

Izvor: Tanjug

Stiže još fabrika: "Gradićemo više objekata"
Below the Sky / Shutterstock.com

Podeli:

"Oni su započeli izgradnju prve fabrike u Drezdenu i već planiraju nekoliko narednih fabrika u budućnosti za različite tržišne sektore", naveo je on u intervjuu za Blumberg TV.

Vu nije precizirao vremenski okvir za dalje širenje tajvanskog proizvođača čipova u Evropi i naveo je da će sama kompanija morati da proceni da li će širiti svoju prvu evropsku fabriku u Drezdenu ili započeti gradnju novih objekata u drugim oblastima Evropske unije.

Fabrike TSMC u inostranstvu takođe stvaraju mogućnosti za zemlje i gradove u blizini da obezbede investicije za svoje dobavljače, a verovatno je da će Češka najviše profitirati od lokacije u Drezdenu koja se nalazi blizu češke granice, dodaje njujorška agencija.

Kako se navodi, fabrika u Drezdenu predstavlja zajedničko ulaganje firme TSMC koja drži 70 odsto udela i kompanija Robert Boš, Infineon i NXP Semikondaktors, a fabrika će se formalno označavati akronimom ESMC.

U fabriku će biti uloženo ukupno 10 milijardi evra i očekuje se da će stvoriti oko 2.000 direktnih visokotehnoloških poslova. Tajvanski TSMC je prošlog avgusta doneo stratešku odluku da prvi put proširi svoje proizvodne kapacitete u Evropu i izgradi fabriku u Nemačkoj, privučen podsticajima vlade u Berlinu, preneli su mediji.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Gugl"?

Da li bi trebalo da možemo nešto da pronađemo na internetu bez Gugla? Da, kaže američko Ministarstvo pravde i preti da će razbiti ovu kompaniju - da bi omogućio zdravu konkurenciju. Ali koliko je to realno?

18:07

13.10.2024.

1 d

Srbija

Šta će raditi Kinezi u Boru?

Kinezi u Boru planiraju proizvodnju 3,9 tona zlata i 70,9 tona srebra godišnje. Ziđin će graditi novo postrojenje za plemenite metale vredno 15,7 miliona evra.

12:56

14.10.2024.

10 h

Podeli: