Svet 12

14.10.2024.

15:56

BRIKS privukao još jednu državu: "Podnosimo zahtev za članstvo"

ŠRI Lanka planira da na samitu u Kazanju podnese zvaničnu aplikaciju za pridruživanje BRIKS-u i Novoj razvojnoj banci BRIKS-a.

Izvor: Sputnjik

BRIKS privukao još jednu državu: "Podnosimo zahtev za članstvo"
Profimedia

Podeli:

Već je uputila zemljama-članicama asocijacije zahtev da podrže njeno članstvo, saopštio je ministar spoljnih poslova Šri Lanke Vidžita Herat.

Prema njegovim rečima, novi predsednik zemlje Anura Kumara Disanajake i on lično neće moći da učestvuju na samitu BRIKS-a u Kazanju zbog predstojećih parlamentarnih izbora u zemlji.

"Zamenik ministra spoljnih poslova predstavljaće Šri Lanku i formalno će podneti zahtev za članstvo", istakao je Herat, ne navodeći ime zamenika koji će otputovati u Kazanj.

Ranije je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov izjavio da broj zemalja koje žele da sarađuju sa BRIKS-om u ovom ili onom obliku stalno raste, kao i da su primljena 34 zahteva u vezi sa tim.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano 2006. godine. Osim Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, od početka 2024. godine BRIKS-u su se pridružili Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija. Rusija je predsedavajuća organizacije 2024. godine.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Gugl"?

Da li bi trebalo da možemo nešto da pronađemo na internetu bez Gugla? Da, kaže američko Ministarstvo pravde i preti da će razbiti ovu kompaniju - da bi omogućio zdravu konkurenciju. Ali koliko je to realno?

18:07

13.10.2024.

1 d

Srbija

Šta će raditi Kinezi u Boru?

Kinezi u Boru planiraju proizvodnju 3,9 tona zlata i 70,9 tona srebra godišnje. Ziđin će graditi novo postrojenje za plemenite metale vredno 15,7 miliona evra.

12:56

14.10.2024.

5 h

Podeli: