Svet 0

14.10.2024.

15:14

Kineski ministar finansija nagovestio povećanje deficita

Kineski ministar finansija Lan Foan rekao je novinarima u subotu tokom dugo očekivanog brifinga za medije da centralna vlada ima prostora da poveća svoj dug i deficit.

Izvor: SEEbiz

Kineski ministar finansija nagovestio povećanje deficita
Shutterstock/GulyaevStudio

Podeli:

On je naglasio da je obim za povećanje deficita "prilično veliki", ali je napomenuo da se o takvim politikama još uvek razgovara, navodi CNBC u kineskom prevodu.

Ekonomisti insistiraju da je Kini potrebna dodatna fiskalna podrška, ali Peking to tek treba da saopšti.

U danima koji su prethodili brifingu, mnogi investitori i analitičari su se nadali da se Kina sprema da predstavi veliki novi paket podsticaja.

Lan je signalizirao da brifing za vikend nije završen, da je na pomolu još stimulansa i da bi promene duga ili deficita koje čekaju tržišta mogle doći u bliskoj budućnosti.

Ostaje nejasno da li bi veličina bilo kog takvog podsticaja ispunila očekivanja tržišta ili koliko bi išlo direktno na potrošnju ili nekretnine.

Ministarstvo finansija je u subotu takođe predstavilo mere politike usmerene na rešavanje duga lokalne samouprave, stabilizaciju nekretnina i podršku zapošljavanju.

Što se tiče nekretnina, ministarstvo finansija će dozvoliti lokalnim samoupravama da koriste posebne obveznice za kupovinu zemljišta i dozvoliće korišćenje pristupačnih stambenih subvencija za postojeći stambeni fond, a ne samo za novu izgradnju, rekao je zamenik ministra finansija Liao Min na istoj konferenciji za novinare, prema na kineski prevod CNBC-a.

On je dodao da vlasti razmatraju planove za smanjenje poreza na imovinu. On nije naveo konkretne cifre i istakao da podrška nekretninama zahteva više politika.

"Ove politike su u pravom smeru", rekao je u subotnjoj belešci Zivei Zhang, predsednik i glavni ekonomista kompanije Pinpoint Asset Management.

On je dodao da je potrebno više detalja da bi se procenio uticaj takvih politika na makro izglede, a "to će biti fokus tržišta u narednim mesecima".

Na sastanku krajem septembra, kojim je predsedavao kineski predsednik Si Đinping, vlasti su pozvale na povećanu podršku monetarnoj i fiskalnoj politici. Ali nisu izneli detalje.

Projekcije analitičara o tome koliko će fiskalnih stimulacija biti potrebno kreću se od oko 2 triliona juana (283,1 milijardi dolara) do više od 10 biliona juana.

Ting Lu, glavni ekonomista za Kinu u Nomuri, upozorio je u belešci u četvrtak da bi za svaki takav podsticaj obično trebalo odobrenje kineskog parlamenta, za koji se očekuje da će se sastati kasnije ovog meseca.

On je dodao da je način na koji se sredstva koriste podjednako važan koliko i iznos koji se isporučuje - da li idu samo za jačanje finansija posrnulih lokalnih samouprava ili su usmerena na povećanje potrošnje.

Maloprodaja u Kini je samo skromno porasla u poslednjih nekoliko meseci, a stambeni pad u zemlji pokazao je malo znakova preokreta.

BDP je porastao za 5,3% u prvom kvartalu i 4,7% u drugom kvartalu 2024. godine, što je izazvalo zabrinutost
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Gugl"?

Da li bi trebalo da možemo nešto da pronađemo na internetu bez Gugla? Da, kaže američko Ministarstvo pravde i preti da će razbiti ovu kompaniju - da bi omogućio zdravu konkurenciju. Ali koliko je to realno?

18:07

13.10.2024.

23 h

Podeli: